Pravda za Dženana, Davida, Dženu… Za koliko još djece ćemo tražiti pravdu?

Vijesti 10. dec 202220:10 1 komentar

Mirnom protestnom šetnjom, neformalna grupa građana tražila je istinu za nedužno ubijenu djecu. Od zgrade Opštine do trga Alije Izetbegovića, noseći transparente, pružili su podršku svim roditeljima koji traže istinu za smrt svoje djece. Mali broj ljudi koji se okupio, realnost je društva u kom živimo, rekli su prisutni.

Pravda. Najčešće tražena riječ u našoj državi. Za njeno postojanje, vode se borbe na ulici, jer na sudu, kažu građani, često izostane. Nekolicina Zeničana, mirnom protestnom šetnjom, bez ijedne riječi, traži tu istu pravdu za nedužno ubijenu djecu, a njihovim roditeljima, makar na ovaj način, pruža podršku.

“Da bi podržala sve roditelje, da se bore za svoju djecu i treba svi da izađu. Ovo je žalosno što na ovaj način pokušavaju doći do neke pravde, da ih niko ne podržava, suvišan je bilo kakav komentar.” (Imaju li nadležni sluha?) ”Nemaju, nemaju, da imaju mi ne bi ovdje bili sada”, kazala je Sanita Juhić.

“Zato smo se i okupili da pokažemo da nam je stalo do istine i pravde u svakom smislu i pogledu, za sve naše građane BiH”, kazala je Medina Juhić, organizatorica.

Nebrojeno puta su građani Zenice izlazili na ulice i tražili istinu. 2016.godine za ubistvo svog sugrađanina, Senida Kulačića. Potom za Dženana Memića, Davida Dragičevića, Dženu Gadžun, čiji roditelji već godinu dana traže odgovore o njenoj smrti.

“Mi odustati nećemo nikad, borićemo se dokle god budemo imali snage da se borimo. Dženu nećemo tako lako da izdamo i da je iznevjerimo, mi ćemo se boriti za njezinu pravdu”, ističe Muris Gadžun.

Izostanak podrške građana

Osim zatvorenih vrata i ćutnje nadležnih, boli i izostanak podrške sugrađana. Polovinom novembra, porodica Gadžun stajala je ispred Vlade Kantona Sarajevo. Podršku im je pružilo tek nekoliko ljudi. I sada u Zenici slična situacija. Kao društvo postali smo bezosjećajni za tuđu muku, kaže Amila Gadžun.

“Evo i danas vidimo koliko naroda šeta pored nas ovdje, sjede u kafićima, neće da izađu. Nisu svjesni da sutra mogu biti na istom mjestu kao što smo mi danas. Postali smo i bezosjećajni, gledamo samo sebe, ako su naša djeca živa i zdrava, mislimo da će uvijek biti. Hvala Bogu, neka bude, ali treba da podržimo roditelje koji su izgubili svoju djecu od strane drugih ljudi, djecu koja su ubijena”, dodaje.

Odavno je nestala vjera u sistem. Doprinijeli su tome neriješeni slučajevi i niske kazne za krivce, tek tolike da se upišu i da se knjiga zatvori. Porazno je što se polako gubi vjera i u ljude, kažu prisutni.

“To je velika sramota za ovu državu, za ovaj grad, za ove ljude koji šetaju, ali se ne žele pridružiti. Oni su zadovoljni trenutnom situacijom, nije im važno što su djeca ubijena od strane vlasti, jer je vlast kriva za to što podržava te doktore, te ubice”, kazao je Izet Šutić, suorganizator.

Pravda za Dženana, pravda za Davida, pravda za Dženu… Za koliko još djece ćemo tražiti pravdu? Koliko je još minuta ćutnje dovoljno? Koliko puta ćemo još izaći na ulice i protestvovati? Niko ne daje odgovore. Onda se jednostavno, zaćuti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare