Pravila i propisi za prelazak granice: Evo koliko hrane, mesa, alkohola i novca smijete ponijeti sa sobom (VIDEO)

Vijesti 25. maj 202411:02 > 12:59 1 komentar

Šta treba da znate kada putujete u Hrvatsku? Hrana, životinje, piće, cigarete, alkohol, lijekovi, novac - šta i u kojim količinama možete iz BiH unijeti u Hrvatsku? Krenite spremni na put, izbjegnite neugodnosti na granici. Gošća programa N1 bila je Darjana Maglov iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Naime, kada je riječ o prelasku državne granice i ulaska u Hrvatsku, kazala je:

Moramo bitni svjesni i informirani šta smijemo prenijeti preko državne granice. Kada je u pitanju unos ličnog prtljaga bez naplate carine i PDV-a, vrijednost je do 300 eura po osobi. To je sve ono što mi nosimo na godišnji odmor, odjeća, obuća, higijena, potrepštine koje su potrebne za razumni period odmora“.

Spomenut ću i vazdušni saobraćaj, tu je vrijednost do 450 eura, a za osobe mlađe od 15 godina do 150 eura“, kazala je Maglov.

Kada su zemlje kao što je BiH u pitanju, ograničenost je do 600 KM.

“Sve ono što je u prtljagu mora biti za ličnu upotrebu, ne smije biti za komercijalnu upotrebu. Npr. ako nosite više parfema, oni ne bi smjeli imati komercijalni karakter”, pojasnila je.

Akcizna roba

U Hrvatsku se ne može unijeti više od 2 kutije cigareta, oni koji se na to ogluše čeka debela kazna. Moguće je prenijeti 40 cigareta, ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 grama duhana u drumskom saobraćaju. Rakija, vino ili pivo moraju imati deklaraciju. Što se tiče alkoholnog pića sa udjelom alkohola više od 22 posto – 11 litara. Vino 4 litre ili pivo 16 litara. Sve informacije se mogu naći na sajtu UIO.gov.ba“, pojasnila je gošća N1 kada je riječ o akciznoj robi.

“Važno je napomenuti da ako ponesete nešto više od propisanog, možete snositi visoke kazne, zato se trebamo pridržavati propisa, posebno EU”, dodala je.

Hrana i lijekovi

Kada je riječ o hrani, također postoje ograničenja.

EU ima stroge propise. Za unos hrane iz zemalja EU nema ograničenja. Ali ako idete iz BiH ne možete unijeti meso i mesne proizvode, dopušteno je mlijeko u prahu za dojenčad i posebna medicinska hrana najviše do 2 kilograma. Hrana za ljubimce do 2 kilograma. Kada je riječ o medu ili jajima, do dva kilograma. Ako nosite čokoladu, morate paziti koliki je udio mlijeka”, dodaje Baglov.

“Lijekove možete ponijeti za ličnu upotrebu i to ako imate propisanu terapiju. U nalazu mora biti navedena vrsta lijeka i istorija bolesti“, ispričala je Darjana Maglov za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare