Pravilnik o Registru pedofila u FBiH danas stupa na snagu: Neće biti dostupan široj javnosti već institucijama i organizacijama

Vijesti 26. sep 202407:36 0 komentara
Pixabay

Pravilnik o registru pedofila u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje je napisalo Federalno ministarstvo pravde, stupa na snagu danas - 26. septembra.

Pravilnik je dio Zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH koji će detaljnije urediti način i vođenje Registra pedofila.

Lana Prlić, zastupnica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine koja je taj zakon uputila u parlamentarnu proceduru, kazala je da registar neće biti javan, kao što nije ni u ostalim zemljama svijeta koje imaju registar, te da će samo tužilaštva i ministarstva unutrašnjih poslova imati pristup, ali i na opravdan zahtjev i drugi poput škola i vrtića gdje će uprava prilikom zapošljavanja moći kontaktirati pravosudne organe koji će moći u registru provjeriti da li je ime određene osobe zavedeno tu, a na koju sumnjaju prilikom razgovora za posao.

To je isto pojasnio nedavno i federalni ministar pravde Vedran Škobić koji je gostovao na N1:

“Pedofili će biti trajno upisani u registar i nikada neće biti izbrisani. Međutim, taj registar neće biti dostupan široj javnosti već policiji, tužilaštvima i sudovima i naravno institucijama koji imaju direktan utjecaj u radu sa djecom poput škola i vrtića i koje će prilikom zapošljavanja novih radnika uvijek moži uputiti zahtjev federalnim ili kantonalnim ministarstvima da provjere da li je ta osoba zavedena u registru i na osnovu dobijenih informacija će se dalje postupati”.

S druge strane, Prlić je dodala da je entitet Republika Srpska napravio takav registar još 2018. godine te da će i ovaj u FBiH biti sličan.

Prlić se nada da će izmjene Krivičnog zakona FBiH uskoro biti na sjednici Parlamenta.

Komentarišući nedavni slučaj koji je šokirao bh. javnost, da je glumac Moamer Kasumović osuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnikom na godinu dana zatvora, nakon čega je kaznu otkupio, Prlić je kazala da su im predstavnici Federalnog ministarstva pravde u junu na sjednici obje komisije za ravnopravnost polova obrazlagali potrebu izmjene Krivičnog zakona na način da se ukine mogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom, ali i povećanje maksimalne i minimalne kazne za pedofiliju.

Osim tog slučaja, prije dva dana smo pisali i o hapšenju pedofila Edina Kamarića u naselju Grbavica I kojem je to drugo po redu privođenje jer je proganjao i pokušao napastvovao djevojčice dok se igraju u parku na koji gledaju prozori njegovog stana ili dok su na putu prema školi.

Roditelji djece i ostatak mještana su uznemireni duži vremenski period, a Kamarić je nakon hapšenja proveden u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo gdje će se dalje postupati o mjerama prema njemu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!