Pravosuđe u RS stalo na jedan sat

Vijesti 02. nov 202311:42 0 komentara
N1

Radnici zaposleni u pravosudnim institucijama RS, odnosno sudovima, tužilaštvima, Kazneno-popravnim zavodima, Sudskoj policiji i Pravobranilaštvu RS stupili su u jednočasovni štrajk od 11 sati do 12 sati prekidom rada.

Kao razloge navode: diskriminaciju radnika u pravosudnim institucijama RS u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju naknade za topli obrok, naknade za minuli staž i naknade za regres.

Od Vlade RS traže i da se ispoštuje dio sporazuma od 3.juna prošle godine, a koji se odnosi na povećanje plata administrativnim radnicima u pravosudnim institucijama RS od drugog kvartala ove godine.

N1

Danijela Božić, predsjednica sindikalne organizacije Okružnog suda je istakla da radnici ne znaju iznos njihov regresa jer je uračunat u platu.

“Ovo je način da pokažemo svoju istrajnost u zahtjevima a koje je sindikat pravosuđa više puta isticao, čak je Vlada odustala od namjere da ispoštuje dio sporazuma, smatramo da stručno, tehničko i pomoćno osoblje u sudovima zaslužuju da im Vlada posveti istu pažnju kao nosiocima pravosudnih funkcija jer se samo na taj način može obezbjedili funkcioniranje sudske vlasti”, rekla je Božić.

Podsjećamo da je Republički odbor Sindikata pravosuđa RS na sjednici održanoj 19.09.2023.godine donio odluku o stupanju u jednočasovni štrajk.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!