Praznično “ludilo” prouzrokovalo gužve i duge kolone vozila na ulicama Sarajeva

Vijesti 30. dec 202219:26 0 komentara

Praznično "ludilo" danima je prisutno na ulicama glavnog bh. grada. Za ovo doba godine ništa neobično. A budući da su bh. planinske ljepotice trenutno bez snijega, brojni turisti koji su pohrlili u Sarajevo, tu su se i zadržali zbog čega su gužve u gradu i veće.

Ogromne gužve i kolone vozila zabilježene su na većini glavnih saobraćajnica. Nisu izostajali ni zvuci automobilskih sirena u samom centru grada, ali vozači, uglavnom, nisu bili raspoloženi da podijele svoja iskustva.

“Nije strašno, dobro je”, kazao nam je jedan vozač.

Ništa manja koncentracija vozila nije zabilježena ni na ulazima u grad. Stoga je, pri polasku na neku od saobraćajnica, unaprijed potrebno naoružati se strpljenjem, ali i dobrim raspoloženjem. Saobraćajni kolaps posebno pogađa sarajevske taksiste, koji se žale da vožnja od Marijin Dvora do Vijećnice potraje i 30 minuta. Ipak, u ovakvim danima lijepo se i zaradi. Posebno od turista.

“Baš veliki obim posjetilaca u našem gradu. Najviše imamo komšija iz Srbije i Hrvatske, tu je i naša dijaspora. Svi stvaraju poteškoće i gužve u našem gradu”, kazala nam je taksistkinja Amra Beha.

Pripreme pred Novu godinu privode se kraju, stoga građani koriste svaki slobodan trenutak da na vrijeme obezbijede sve što im treba, što stvara ogroman pritisak, bilo pješacima, bilo vozačima.

“Gužve su velike, katastrofa”, “Osjeti, zaista je gužva. Ne smeta mi, lijepo je. Nis još obavljene posljednje pripreme”, “Sve je kupljeno. Cijene su troduplo veće u odnosu na isti period prošle godine”, “Kakve gužve? Nema. Niti ima euforije, da vam pravo kažem, Nova godina me uopšte ne interesuje”, kazali su nam građani.

Od prehrambenih proizvoda, preko gardarobe do novogodišnjih poklona. U posljednji čas kupci grabe svoj omiljeni artikal. No, sudeći prema aktuelnoj ekonomskoj situaciji, najčešće ih traže po sniženim cijenama.

“Da vam kažem, kakve su, takve su, moramo se prilagođavati”, “Svuda je na kasama velika gužva. Još smo i poranili da bi završili ranije, međutim, i da smo dva sata kasnije došli sve bi bilo puno”, dodaju.

Ruke zadovoljno trljaju i trgovci, ali i ugostitelji.

“Osjeti se praznično raspoloženje. Ima previše posla, došlo je mnogo dijapore”, istakla je ugostiteljka Ajla Sarać.

“Jako smo zadovoljni prodajom, kupci kupuju nakit na poklon svojim damama, svojim ljepšim polovinama”, navela je trgovkinja Hajra Šabanović.

Međutim, zbog aktuelne ekonomske situacije, većina bh. građana nema ni za osnovno. Mnogi će staru godinu ispratiti, a novu dočekati u svom domu, skromno, ali dostojanstveno. Možda naredna bude bolja i uspješnija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Tatjana Drljić, N1 Sarajevo

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!