Predavanje u njemačkom Ulmu: “Svijet pamti Srebrenicu – Lekcije iz genocida u Evropi”

Vijesti 26. jun 202410:06 0 komentara
MINA

Program "Svijet pamti Srebrenicu - Lekcije iz genocida u Evropi" upriličen je 24. juna u prostorijama Haus der Begegnung (HdB) - Kući susreta u njemačkom gradu Ulmu.

Program je organizovala Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji s Medžlisom Baden-Wurttemberg u Njemačkoj, a uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Program je, pored ostaloga, sadržavao predavanja uglednih gostiju, nastup omladinskog hora te izložbu “Genocid u Srebrenici: 11 lekcija za budućnost”.

MINA

Tokom predavanja, predsjednik Medžlisa Baden-Wurttemberg Bilal Hodžić je istakao da genocid u Srebrenici nije bio napad na samo jednu etničku skupinu, nego napad na cijelo čovječanstvo. Naša je obaveza i odgovornost da nikada ne zaboravimo lekcije iz tog zločina. Naveo je da su obrazovanje i podizanje svijesti ključni za senzibiliziranje budućih generacija o ljudskim pravima i toleranciji.

Muhamed Jugo, predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, govorio je o ulozi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u očuvanju kulture pamćenja i sjećanja na žrtve i promicanju pomirenja.

MINA

Jasmin Medić, naučni saradnik za Noviju historiju na Univerzitetu u Sarajevu – Institut za historiju, u izlaganju je naglasio da zbivanja u Srebrenici “ne smijemo posmatrati izvan konteksta genocida u Bosni i Hercegovini s obzirom da se u Srebrenici desila kulminacija ovog najtežeg oblika zločina protiv čovječnosti“.

Kao poseban gost govorio je Amer Smajić, kojem su u genocidu ubijeni otac, djed i mnogobrojna rodbina. Slijedom dešavanja utočište je našao u Njemačkoj. Njegovo emotivno izlaganje o iskustvima tokom rata i procesu integracije u novo društvo ostavilo je snažan utisak na sve prisutne.

MINA

Naročitu pažnju prisutnih privukao je nastup hora škole Elly Heuss-Realschule, koji je izveo poznatu i dirljivu kompoziciju “Srebrenički inferno”. Moderator tribine bio je Omer Šehić.

Kuća susreta u Ulmu je sve do kraja Drugog svjetskog rata bila crkva, da bi nakon raznih namjena 1984. gosine dobila današnji naziv i koristi se kao mjesto susreta, dijaloga i održavanja raznih manifestacija kulturnog i umjetničkog karaktera.

MINA

Ovi događaji, u okviru projekta The World Remembers Srebrenica (remember.ba) imaju poseban značaj u kontekstu nedavne Rezolucije o Srebrenici usvojene u Ujedinjenim nacijama, čiji je sponzor bila Njemačka. Usvajanje rezolucije predstavlja važan korak ka međunarodnom priznanju genocida i podršci žrtvama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!