Predmet “Dženan Memić”: Advokat citirao sultana Fatiha II (VIDEO)

Vijesti 17. nov 202217:14 2 komentara
N1

Danas je u Sudu Bosne i Hercegovini nastavljeno iznošenje završnih riječi u slučaju "Mutap i drugi" poznatiji kao "Dženan Memić". Nakon Tužilaštva BiH, završne riječi su iznosili advokati optuženih. Kadrija Kolić, advokat Josipa Barića koji je jedan od optuženih, posebno je privukao pažnju svojim završnim riječima zbog čega ga je otac Dženana, Muriz Memić, nazvao "Sultanon Fatihom".

Naime, Kolić se pozvao na zakone iz perioda Osmanskog carstva, tačnije perioda za vrijeme vladavine sultana Fatiha II.

“Sultan Muhamed Fatih II, kada je vladao Osmanskim carstvom od 1432. do 1481. godine, pazite koja je to vremenska distanca, napisao: ‘Kada ubiješ razum, umrijeće moral, ako je umro razum i moral narod će se podijeliti. Kada kupiš sudiju umrijet će pravda, a kada ubiješ pravdu umrijet će država’. Mi smo u fazi da smo izgubili razum, kao društvo izgubili moral i da smo potpuno podijeljeno društvo. Uz to u Osmanskom carstvu je bilo garantirano da se svaki građanin u svom vlastitom interesu može koristiti pred sudom zakonom dopuštenim sredstvima. Tužilaštvo je sve činilo da se optuženi u ovom predmetu ne mogu koristiti dopuštenim sredstvima”, rekao je Kolić.

Muriz Memić, otac stradalog Dženana, poručio je da besmislenije završne riječi nikad u životu nije čuo, ali da je spreman podnijeti presudu kakva god ona bila.

Presuda u ovom predmetu će biti izrečena u četvrtak, 24. novembra s početkom u devet sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare