Predsjednica GIK-a na izborima u Bijeljini: Kutije se okreću prema zakonima RS

Vijesti 19. mar 202314:41 0 komentara
Youtube

Zbog orjentacije biračkih kutija na više biračkih mjesta u Bijeljini bilo je tenzija. Predsjednica GIK-a Dijana Savić Božić, odlučno je poručila posmatračima iz SDS-a da se kutije okreću prema zakonu Republike Srpske, a ne pravilima CIK-a BIH. Božićeva je citirala i Zakon u članu 10, gdje piše da birački odbor određuje mjesto za svaku glasačku kabinu vodeći računa da niko unutra ili izvan biračkog mjesta ne može vidjeti birača dok glasa.

“Otvor glasačke kabine treba da bude okrenut ka zidu, izuzetno, ako nije moguće, glasačku kabinu postaviti ispred zida, može se postaviti pored prozora tako da se prozor prekrije i da se onemogući pogled u glasačku kabinu”, navedeno je u tom članu.

Centralna izborna komisija BiH je izmjenila raniji Pravilnik o provođenju izbora, kojim je između ostalog propisano da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima, što je po mnogima značilo da je odzvonilo bugarskim vozovima i slikanju listića.

Ipak, kako se u Bijeljini ne dešavaju opšti, ni lokalni, niti prijevremeni izbori, GIK primjenjuje propise RS, tvrde.

Pojedine političke stranke u Semberiji optužile su predsjendicu GIK-a da je pristrasna i neprofesionalna. Komisija za sprovođenje opoziva u Bijeljini radiće u skladu sa zakonom, a svi oni koji ne budu radili u skladu sa zakonom biće procesuirani, odgovorila im je predsjednica Komisije Dijana Savić Božić.

Božić je zamolila da se dozvoli Komisiji i biračkim odborima, da sprovedu ovaj postupak po zakonu.

Predsjednica Komisije rekla je da shodno Zakonu, posmatrač posmatra rad i sjedi na mjestu gdje ga postavi predsjednik biračkog odbora.

“Posmatrač ni u kom slučaju ne smije prilaziti stolu, ne smije koristiti telefon, i ometati rad biračkog odbora. Svako drugo postupanje je kršenje Zakona, biće upozoreni, udaljeni sa biračkog mjesta, a osim toga će biti preduzeti i drugi postupci u nadležnosti ove komisije”, istakla je Božić.

Inače po zakonima, GIK je odgovorna je za uređenje biračkog mjesta i za druge tehničke pripreme za izbore; odgovorna je za pravilno brojanje gasačkih listića na biračkim mjestima i u opštinskim centrima za brojanje; zadužena je da objedinjuje rezultate izbora sa svih biračkih mjesta u opštini, posebno za svaki organ za koji je vršen izbor i dostavlja ih Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

CIK će u konačnici dobiti svu dokumentaciju i sa Bijeljinskog opoziva, a Sud BIH razmatraće eventualne žalbe.

Iz kabineta gradonačelnika odmah su se oglasili povodom ovih tvrdnji.

“Kaže naša nepristrasna predsjednica Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić u svojoj posljednjoj izjavi za medije ‘ovo je postupak opoziva koji nema nikakve veze sa lokalnim i opštim izborima. Primjenjuje se isključivo Izborni zakon Republike Srpske i Pravilnik’. U prilozima se jasno vidi kako se ta ista predsjednica poziva na Izborni zakon BiH. Da se Izborni zakon BiH primjenjuje potvrđuje Pravilnik o načinu provođenja postupka opoziva”, saopštili su iz ureda gradonačelnika Bijeljine i priložili dokumente koje možete pogledati ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!