Predsjedništvo BiH šaroliko o prijemu Kosova u Vijeće Evrope: Cvijanović ‘protiv’, Bećirović ‘za’, Komšić ‘suzdržan’

Vijesti 23. apr 202418:20 2 komentara
N1

Na zahtjev članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović danas je održana vanredna sjednica Predsjedništva BiH samo sa jednom tačkom dnevnog reda – stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi sa apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće Evrope.

Denis Bećirović je glasao ‘za’, ‘suzdržan’ je bio Željko Komšić, a ‘protiv’ je bila Željka Cvijanović.

Nakon sjednice Cvijanović je organizovala press konferenciju, na kojoj je istaknula da joj je cilj bio da Predsjedništvo BiH se oglasi oko ovog važnog pitanja.

“Smatram da treba biti negativan glas na Vijeću Evrope, to znači glasati ‘ne’. Bilo je na diskusiji različitih stvari. Činjenica je da ukoliko želimo konzistentno da nastupamo na međunarodnom planu, onda moramo da poštujemo stavove naših institucija, to nije stav pojedinačnog opredjeljenje ambasadora, volonterizam ili krajnje nepoštovanje države”, rekla je Cvijanović.

“Problematično za BiH”

Cvijanović je navela i da su imali šaroliko glasanje, te da to jasno pokazuje da se nalazimo u situaciju koja je problematična za BiH u mnogo pitanja.

“Ovo je samo jedno od pitanja kojima se bavimo, a čitav je slijed događaja, koji pokazuju nedosljednosti, i gdje ambasadori ne poštuje Predsjedništvo, tu spada i Ministarstvo vanjskih poslova koje daje instrukcije često ambasadorima bez da je pitalo Predsjedništvo, ili bez da je uvažilo različita mišljenja nas tri člana Predsjedništva”, zaključila je Cvijanović.

Podsjetimo, prošle sedmice je Vijeće Evrope usvojilo izvještaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, bez ikakvog uslovljavanja. Bh. predstavnici u Vijeću Evrope glasali su podijeljeno – za su bili Sabina Ćudić i Saša Magazinović, a protiv Branislav Borenović i Snježana Novaković Bursać.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare