“Predstavljenom odlukom deblokira se FBiH i garantuje implementacija izbora”

Vijesti 12. jul 202211:39 0 komentara
N1

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić danas je održao press konferenciju na kojoj je predstavio Odluku o izmjeni Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za koju tvrdi da bi se njenim usvajanjem osigurala implementacija izbornih rezultata u Federaciji Bosne i Hercegovine i onemogućile sve blokade FBiH koje su na sceni četiri godine.

„Usvajanjem ove odluke ukidamo mogućnost blokada u FBiH, konstutivnim narodima, hrvatskom, srpskom i bošnjačkom, ostavljamo zaštitu nacionalnih interesa kroz Dom naroda, osnažujemo demokratski pluralizam i šaljemo Čovića i njegove i slične politike u penziju“, istakao je Čengić.

Suština predloženih izmjena jeste u tome da se u skladu sa Ustavom Federacije BiH omogući trećini svakog kluba delegata konstutivnih naroda da samostalno predloži zajedničku listu kandidata za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, a ne kao što je to do sada bila praksa suprotno Ustavu FBiH, da najmanje trećina sva tri kluba zajednički mora predložiti listu kandidata.

„Federacija BiH je predugo talac samovolje Dragana Čovića, što mu omogućava Poslovnik Predstavničkog doma, koji nije usklađen sa Ustavom FBiH. Vrijeme je da probosanskohercegovačke snage u Parlamentu Federacije BiH izvrše izmjene Poslovnika i isti usaglase sa Ustavom Federacije BiH i tako omoguće nesmetano funkcionisanje Federacije BiH i implementaciju izbornih rezultata“, naglašava Čengić.

Čengić smatra da postojeće odredbe Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koje govore o izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, nisu u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime u Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine dio B – IZVRŠNA VLAST FEDERACIJE glava 1. Predsjednik i Potpredsjednik Federacije Član 2. stav (1) glasi: „U izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, najmanje trećina delegata iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata u Domu naroda mogu kandidovati predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.“

Jasno je napisan veznik “ili”. Veznik “ili” se upotrebljava u klauzama rastavnog karaktera. Tim rečenicama je svojstven odnos naporednosti sadržaja klauza, ali i odnos suprostavljanja jedne klauze sadržaju druge klauze, te se radi u pitanju odnosa alternacije koji se izriče veznikom “ili”.

Smatra da je Poslovnik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine suprotan Ustavu FBiH, jer je umjesto veznika „ili“ u tekst Poslovnika u predmetnim odredbama stavljen veznik „i“ i time u suštini propisana procedura u potpunosti suprotna Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine.

Iako izgleda kao beznačajna štamparska greška, radi se o grubom kršenju Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kojim je ovim članom jasno data nadležnost da trećina svakog kluba naroda pojedinačno predloži zajedničku listu kandidata za predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine o čemu se kasnije izjašnjavaju cijeli domovi, kako Predstavnički tako i Dom Naroda. U Poslovniku Doma Naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jasno je propisano da se izbor vrši u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

O veličini problema najbolje se vidi iz primjera izbora Vlade Federacije, koja nakon prošlih izbora zbog navedenih blokada nije izabrana, te je u tehničkom mandatu skoro četiri godine, a trenutno čak tri ministarstva vode pomoćnici ministara.
U najtežem periodu pandemije Federalno ministarstvo zdravstva nije radilo u punom kapacitetu, jer nakon što je 2021. godine preminuo dotadašnji ministar bilo je onemogućeno imenovanje novog.

„Vjerujem da je i ta situacija uveliko otežala ionako tešku situaciju u zdravstvu u tom periodu“, zaključio je na kraju svog izlaganja Čengić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!