Predstavnici poljoprivrednika traže hitnu reakciju vlasti: Privreda ugrožena

Vijesti 07. mar 202213:34 > 15:38 0 komentara
N1

Povodom trenutne situacije u Ukrajini, te bojazni od nestašice hrane, kao i sve većih poskupljenja, održan je sastanak relevantnih agrarnih predstavnika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede FBiH.

Na press konferenciji, zastupnik Ahmed Džubur, predsjednik Odbora za privredu, rekao je da je jednoglasno zaključeno da danas bude upućen hitan zahtjev prema predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, za održavanjem hitne sjednice i to za sedam dana, a na kojoj će se hitno reagovati na stanje u poljoprivredi uzrokovano trenutnim dešavanjima.

Konstatovano je da su cijene goriva otišle veoma visoko, a cijene gnojiva 300 posto.

Izražena je i zabrinutost zbog toga što sve zemlje uvode ograničenja za izvoz žitarica iz svojih država.

Ukoliko se na vanrednoj sjednici ne donesu odgovarajuće odluke, poljoprivredni sektor će itekako da trpi, a samim tim i građani, poručili su agrarni predstavnici. Drugim riječima, Vlada FBiH mora hitno da reaguje. Pored toga, traži se da se dva do tri dana nakon hitne sjednice, zakaže sjednice vezana za donošenje zakona o šumama.

Podsjećaju da od 2009. godine nema zakona o šumama, zbog čega je u budžetu manje 100 do 120 miliona KM, upravo, zbog nepostojanja zakona.

Također, savjetnik ministra poljoprivrede Husnija Kudić izjavio je da je neophodno što prije usvojiti budžet kako bi što prije isplatili sredstva za poljoprivredne proizvođače.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!