Predstavnik Slovenije u Vijeću sigurnosti UN poslao oštru poruku susjedima Bosne i Hercegovine

Vijesti 15. maj 202417:41 0 komentara
N1

Marko Stucin, predstavnik Slovenije u Vijeću sigurnosti UN-a kazao je kako se u kratkom periodu već drugi put raspravlja o Bosni i Hercegovini što ukazuje, naglašava, da ovo UN tijelo daje punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu države, poštivanju Dejtonskog sporazuma te produžetku misije EUFOR-a ALTHEA koja osigurava stabilnost u BiH.

“Uvažavamo obaveze lidera iz BiH koji trebaju dovesti BiH na evropski put. Želim naglasiti da je budućnost BiH u EU, ne samo zato što želi Evropska unija, važnije je zato što većina građana svih etničkih grupa to žele. Otvaranje pregovora je veliki poticaj za reforme koje će omogućiti građanima, pogotovo mladima, da vide prosperitetnu budućnost u svojoj državi. Novi projekat približavanja također treba da ojača stabilnost, mir i razvoj ne samo u BiH već i u regionu Zapadnog Balkana. Slovenija uvažava da je BiH u proteklim mjesecima postigla mnogo više napretka nego u proteklim godinama, posebno kada su u pitanju migracije, borba protiv pranja novca, zaštita granice i borba protiv finansiranja terorizma. I to je ključno da se ovaj pozitivan trenutak nastavi”, rekao je Stucin.

Schmidt u Vijeću sigurnosti: Međunarodna podrška je ključna za BiH, građani se plaše rata

Ističe kako će se u narednim mjsecima BiH suočiti s dva velika izazova – kako podići standarde za izbore u oktobru i kako će javne institucije dokazati svoju funkcionalnost.

“I zato želim pozvati vlasti da poduzmu sve potrebne korake da to postignu. Treba smanjiti govor mrženje i secesionističku politiku koja može usporiti put ka pomirenju i održivom miru u BiH i regionu. Nepovjerenje je povezano s negiranjem zločina počinjenih tokom rata, kao što je genocid u Srebrenici. Važno je te činjenice prihvatiti. Slovenija naglašava važnost regionalne saradnje i da se jača put ka pomirenju u BiH. Pozivam susjedne države i regionalne aktere da se suzdrže od bilo kakvog djelovanja koje može povećati napetosti ili potkopati suverenitet i teritorijalni integritet BIH”, naglasio se predstavnik Slovenije.

Kineski ambasador kritikovao Schmidtov izvještaj i rezoluciju o Srebrenici

Naglasio je podršku Slovenije Uredu visokog predstavnika u BiH uz napomenu da je važno da lokalni političari sami donose odluke u BiH.

“Slovenija će uvijek biti posvećena evropskoj perspektivi BiH putem dijaloga i kompromisa koji moraju postići politički lideri kako bi vodili državu naprijed. Lideri moraju raditi iskreno i staviti interes ljudi u fokus svog djelovanja, a ne svoje interese. BiH ne može dozvoliti sebi da izgubi ovaj trenutak. Dijalog je ključ, moramo više razgovarati jedni s drugima, a manje jedni o drugima”, poručio je Stucin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!