Pregovori u toku: Njemački gigant stiže u Prnjavor, traži 700 radnika

Vijesti 05. jul 202312:45 0 komentara
Pexels

Kompanija “Mubea” kao jedan od najvećih proizvođača auto-dijelova na svijetu namjerava da otvori proizvodni pogon u Prnjavoru.

Krajem jula biće poznato da li će globalni lider u auto-industriji stići u “malu Evropu”, a do tada bi trebala biti realizovana dva posla koja su direktno povezana za otvaranje kompanije: zainteresovanost domaće radne snage i ugovor koji treba da potpišu grad Prnjavor i predstavnici kompanije “Mubea” kojim bi se ozvaničila saradnja.

Njemački gigant  objavio  je oglas u kojem nudi posao za 700 radnika.

Iz ove kompanije pozvali su sve zainteresovane da posjete mubea-carbotech.ba/posao i osiguraju svoje radno mjesto u “Mubea” timu.

Darko Tomaš, gradonačelnik Prnjavora, potvrdio je za Nezavisne novine da se sa firmom iz Njemačke pregovara više od godinu dana i da razgovori ulaze u završnu fazu.

Još moramo riješiti neke tehničke detalje sa njima i velika je vjerovatnoća da ćemo krajem jula potpisati sa njima određeni sporazum. Ono što oni traže kao jedan od preduslova jeste zainteresovanost radne snage. U tom kontekstu oni su pustili obavještenje koje ima za cilj da prikupi informacije o raspoloživoj radnoj snazi. Ono što je cilj jeste da ta firma u narednih nekoliko godina zaposli taj broj ljudi”, rekao je Tomaš.

“Nema dovoljan broj radnika koji traži njemačka kompanija”

“Mogu reći da se radi o svjetski renomiranoj kompaniji koja posluje u 20 država i ima negdje oko 40 pogona. A imali su prihod od blizu tri milijarde eura u prošloj godini”, kaže Tomaš, te dodaje da će ovo biti od izuzetnog značaja ne samo za Prnjavor, već za čitavu Republiku Srpsku, ali i BiH.

Tomaš navodi da Prnjavor nema dovoljan broj radnika koji traži njemačka kompanija. Ali to, kako ističe, ne bi trebalo da bude problem.

Trenutni privrednici u Prnjavoru značajno doprinose našem lokalnom razvoju i oni već sada zapošljavaju gotovo kompletnu našu radnu snagu. Moram i da kažem da su prosječne plate u Prnjavoru mnogo veće nego što su u nekim drugim dijelovima Srpske. To isto jeste uslov i za firmu koja treba doći. Toliko radnika koliko oni traže nema u samom Prnjavoru, ali očekujemo da privučemo ljude i iz drugih lokalnih zajednica, ne samo da rade ovdje, već i da svoje mjesto prebivališta nađu ovdje u Prnjavoru i to će svakako biti jedan od naših prioritetnih ciljeva u narednom periodu”, naglašava Tomaš.

Tomaš je istaknuo da je rukovodstvo grada već osmislilo nekoliko programa koji treba da privuku radnu snagu.

Radnu snagu koja je možda otišla vani i onu koja nema zaposljenje u nekim drugim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i BiH”, zaključio je Tomaš.

Predstavnici firme “Mubea” prošle godine boravili su u Bosni i Hercegovini, gdje su razmatrali tri potencijalne lokacije za investiciju: Poslovnu zonu Aleksandrovac u Laktašima, jednu lokaciju u Doboju i Poslovnu zonu Vijaka u Prnjavoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!