Preljević za N1: Aktuelna vlast u BiH neuvjerljivija od prethodne

Vijesti 02. okt 202320:46 1 komentar

Godinu dana od Općih izbora u Bosni i Hercegovini za N1 je govorio univerzitetski profesor i publicist Vahidnin Preljević, ocjenjujući da politike zvaničnog Zagreba i Beograda imaju za cilj podjelu BiH na utjecaj ova dva regionalna centra.

On je iznio mišljenje o tome kako do promjena, u odnosu na prethodnu struktura vlasti, nije došlo.

“Teško da možemo naći nešto posebno novo, izuzev što su se neke tendencije pojačale i izuzev činjenice da sadašnja vladajuća struktura djeluje još neuvjerljivije nego prethodna struktura vlasti, iako su mnogi polagali nadu da će doći do promjene paradigme. Do te promjene nije došlo”, rekao je za N1 univerzitetski profesor dr. Vahidnin Prljević.

“Uglavnom se popuštalo onim politikama kojima nije u interesu normalna država Bosna i Hercegovina”, pojasnio je.

Prema njegovim riječima, nema sumnje u to da susjedne zemlje potpomažu one politike u BiH kojima nije u interesu da država postane moderna i suverena.

“Politike susjednih zemalja idu u tom pravcu da BiH bude tretirana kao kondominijum Beograda i Zagreba, gdje će na tom prostoru doći do podjele utjecaja ova dva regionalna centra”, rekla je u emisiji Izvan okvira dodavši da se ovo želi ostvariti preko političkih subjekata u BiH koji decenijama predstavljaju produženu ruku zvaničnog Beograda i Zagreba.

Vahidin Preljević je germanist, esejist, književni prevodilac. Od 1999. radi na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje od 2009. vodi Katedru za književnosti njemačkog govornog područja i kulturologiju, a od 2019. u zvanju je redovnog profesora. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. Centra u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad