Premijer i ministar FBiH obećali da će ispuniti zahtjeve osoba s invaliditetom

Vijesti 09. maj 202316:45 0 komentara

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić primili su predstavnike Unije osoba i organizacija osoba sa Invaliditetom FBiH.

Nakon sastanka, predstavnici organizacija su zadovoljni jer im je obećano da će skoro svi njihovi zahtjevi biti ispunjen.

Danas su isplaćene i uvećane invalidnine za 70 posto za osobe sa invaliditetom od 90% i 100%.

Podsjećamo, Unija osoba i organizacija osoba sa Invaliditetom FBiH danas su organizirali proteste na platou ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ranije su organizatori istaknuli da ovim protestom traže osnivanje Ureda pravobranioca za osobe i djecu sa invaliditetom, isplatu jednokratne pomoći kao i izmjenu zakona koji su loši, kao što je Zakon o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom, Zakon roditelj njegovatelj koji ima ogromne probleme u primjeni i koji je neusaglašen sa nekim drugim zakonima.

Iz organizacije osoba sa Invaliditetom FBiH ističu kako su se nakon najavljivanja protesta polovinom marta ove godine pojavile informacije o stanju u Zavodu Pazarić te s tim u vezi traže smjenu rukovodstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!