Premijer Uk i ministrica Hota-Muminović: Sretan i uspješan početak nove školske godine

Vijesti 02. sep 202408:23 0 komentara
N1 (ILUSTRACIJA)

Povodom početka školske 2024/2025. godine, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović uputili su poruku svim učenicima, nastavnicima, radnicima u obrazovanju i roditeljima, poželjevši im sretan i uspješan početak nove školske godine.

Premijer Uk je svim školarcima zaželio da ovo bude godina radosti učenja i druženja, bez nepotrebnog stresa i bilo kakvih drugih problema.

“Znam koliko je važno imati ugodno i motivirajuće okruženje za učenje, i zato me posebno raduje da je naša Vlada osigurala da mnogi od vas novu školsku godinu započinju u obnovljenim školskim objektima, opremljenim modernim, energetski efikasnim rješenjima i obnovljenim inventarom”,  poručio je Uk, te dodao da su neki radovi još u toku.

Posebne čestitke uputio je prvačićima i učenicima prvih razreda srednjih škola, koji započinju novo, važno životno putovanje.

“Želim vam uspješnu školsku godinu, punu novih otkrića i lijepih trenutaka. Učite, istražujte, postavljajte pitanja i nikada ne prestajte biti radoznali. Stvarajte uspomene i prijateljstva koja će vam biti oslonac u godinama koje dolaze”, rekao je Uk.

Ministrica Hota-Muminović poručila je da posvećen i predan rad donosi neizostavne rezultate, a da se najljepši dio rada u obrazovanju ogleda u prilikama koje stvaramo za naše učenike, te u praćenju njihovog razvoja.

Naglasila je da se promjene u obrazovanju dešavaju svakodnevno i da se intenzivno radi na kreiranju kvalitetnijih sadržaja, kako u nastavi, tako i u vanškolskim aktivnostima.

“Škola mora biti pulsirajuće mjesto, atraktivno i konkurentno u odnosu na sve što se nudi učenicima van nje. Potrebno je da škola otvori vrata i proaktivno uključi porodicu, roditelje, djedove, nane, bake, u školske aktivnosti”,  navela je Hota- Muminović.

Pored ostalog, ukazala je na važnost ranog prepoznavanja faktora rizika i razvoja programa podrške za učenike u riziku, a ti programi su „kičma za izgradnju sigurnog društva u zajednici koja brine o mentalnom zdravlju“.

“Svim učenicima, nastavnicima i roditeljima želim uspješnu i inspirativnu školsku godinu, iz koje ćemo s radošću brati plodove našeg rada, za našu djecu i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu”,  poručila je Hota-Muminović.

Na području Kantona Sarajevo nastava počinje 2. septembra u 79 osnovnih i 44 srednje škole za ukupno 53.500 učenika, od čega 38.400 osnovaca i 15.100 srednjoškolaca. Upisano je i oko 4.300 prvačića. Također, u vrtiće je ove godine upisano preko 9.500 mališana, što je do sada najveći broj.

U prvi razred srednje škole upisano je 4.310 učenika, što je povećanje za 150 u odnosu na prethodnu godinu. I ove godine Kanton Sarajevo osigurava stipendije za učenike koji upisuju deficitarna zanimanja, kao i za učenike koji su u toku osnovnoškolskog obrazovanja osvajali zapažene rezultate na takmičenjima iz znanja.

Prvo polugodište školske 2024/2025. godine traje do utorka, 31.12.2024. godine, kada počinje zimski raspust koji traje do 28.01.2025. godine. Drugo polugodište počinje 29.1.2025. godine, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!