Premijer Višković ima teoriju: Republika Srpska je skenirana, sankcije su posrijedi zbog resursa

Vijesti 20. jun 202422:11 4 komentara

Posljednje proširenje američke crne liste prva su politička tema u Republici Srpskoj i danas. Od ranoj jutra ne prestaju reakcije i tumačenja. Premijer ovog entiteta Radovan Višković kaže "da je RS skenirana i da je neko bacio oko" na resurse, ministarka finansija Zora Vidović vapi – riječ je o sistemskom uništenju Republike Srpske. Zbog sankcija u sjenu pada i najava predstojeće dvije sjednice Narodne skupštine.

Proširena lista sankcija već treći dan ključna je tema u Republici Srpskoj zbog koje je i premijer poranio u program javnog medijskog servisa da poruči da je iza svega “cilj satanizacije i ukidanja Republike Srpske s namjerom da se njeno političko rukovodstvo građanima ogadi”.

“Kada bi trebali da odgovorite sa stručne strane onda morate zanijemiti, jer odgovora nema”, naveo je Radovan Višković, premijer RS.

Prema njegovim riječima “glavni razlog napada je imovina Republike Srpske odnosno njeni resursi”. Ima i teoriju kako je Vašington došao do vrijednih podataka.

“Republika Srpska onog momenta kada je skenirana, a ona je skenirana satelitski, vi znate danas sa kakvom tehnikom i tehnologijom svijet raspolaže, da jednostavno iz zemljine orbite može da snimi šta se nalazi u utrobi ili unutrašnjosti same zemlje”, dodao je Višković.

Zato se premijer, kako tvrdi, ozbiljno zabrinuo kada je dobio informaciju da se na ozbiljnim okruglim stolovima govori u rudnom bogatstvu Republike Srpske. Iako je iz njegovog izlaganja sve upućivalo da je za probleme odgovoran Vašington, na kraju je i to “demaskirao”.

“Iako ću ja ovdje odmah da demantujem sam sebe, u smislu, ja mislim da ovo nije obračun Amerike sa Srbima i Republikom Srpskom, ovo su pojedinci, frustrirani pojedinci”, tvrdi Višković.

Nakon televizijskog nastupa uslijedila su ozbiljnija posla – sjednica Vlade Republike Srpske. Vruć krompir za obraćanje medijima pripao je ministarki finansija Zori Vidović.

Ona tvrdi da su sankcije za devet privrednih subjekata sa oko 700 radnika sistemsko uništenje Republike Srpske. Među sankcionisanih sedam je i “Sirius 2010” kompanija koja je prošle godine prihodovala oko 18 miliona maraka i koja je dobila unosan posao održavanja fiskalnog sistema Republike Srpske i uvođenja novog sistema fiskalizacije koji još nije okončan.

“Mi ćemo fiskalizaciju nastaviti, bez obzira na to šta će oni reći, pa evo neka ukinu budžet, neka ukinu račun budžeta pa ćemo vidjeti šta će se desiti sa stanovništvom. Ne možemo mi za ono što smo platili i što su ljudi uradili da prekinemo taj posao, da se ne radi”, istakla je Vidović.

Stav ministarke je i da je gašenje računa u bankama sankcionisanim osobama nezakonito. To će, najavila je, biti tema razgovora sa predstavnicima banaka narednih dana. Sankcionisanje sedam firmi koje se povezuju sa porodicom Milorada Dodika, a koje su u prošloj godini prijavile prihod od gotovo 144 miliona i dobit od 32 miliona maraka poslanici vlasti i opozicije, očekivano, različito komentarišu.

“Te firme su bili neka vrsta krpelja ili ne znam kako bi ih čovjek nazvao, koje su crpile stotine miliona maraka iz budžeta i omogućile prvoj familiji Republike Srpske da dobije ogromno bogatstvo”, mišljenja je Nebojša Vukanović iz Liste za pravdu i red.

“Ovdje se direktno ugrožavaju ne samo ljudska prava nego i sloboda poslovanja tržišta, protoka kapitala itd. To su kameni temeljci modernog demokratskog društva i demokratije”, rekao je Srđan Mazalica iz SNSD-a.

Poslanici su se inače, u Narodnoj skupštini našli zbog Kolegijuma koji je odlučio o terminu dvije predstojeće sjednice.

U utorak 2. jula slijede dvije sjednice NSRS. Prva svečana na kojoj će se obratiti i Ana Brnabić, a onda i redovna na kojoj će se poslanici izjasniti o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora bez mogućnosti da mijenjaju njen sadržaj, a na kojoj će takođe biti raspravljano i o Nacrtu zakona o zastavi, grbu i himni sa namjerom da se u upotrebu vrati himna Bože pravde i grb dvoglavog orla.

Simboli koji su ranije, zbog odluka Ustavnog suda, zamijenjeni himnom Moja Republika i amblemom vraćaju se na prijedlog Nenada Stevandića i to preko Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom.

“Zakonom ćemo regulisati da se mogu koristiti i himne i grbovi drugih država sa kojima se dijeli kulturno-istorijsko naslijeđe i sa kojima postoji ugovor o specijalnim i paralelnim vezama što nećemo osporiti ni drugim narodima ukoliko žele”, naveo je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Skupštinski kolegijumi u aktuelnom mandatu traju neobično dugo, što je primjetio i Stevandić pa je za kraj odlučio da se požali medijima.

“Trpim stalni, kako bih rekao, teror i da nam ovi kolegijumi traju po nekoliko sati više nego što bi trebali jer imamo stalne provokacije gospodina Vukanovića i njegove težnje da od svega napravi reality”, dodao je Stevandić.

Stevandić je Vukanovića optužio i za iznošenje neistina i zaključio kako nema namjeru da ga tuži, jer mu je muka.

Sve najnovije informacije o proširenju američkih sankcija pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare