Premješteni su tamo prije tri godine: Pogledajte uslove u kojima danas živi 39 romske djece nadomak Sarajeva (VIDEO)

Vijesti 25. feb 202419:43 0 komentara
N1

Stanje i uslovi života u kojima šest romskih porodica koje su 2021. godine izmještene sa područja Velike Aleje na Ilidži na područje Rakovice, u privremeno kontejnersko naselje, ne nude nikakvu perspektivu. Tri godine kasnije, porodice su i dalje u privremenom naselju. Nadležni prebacuju odgovornosti.

Prošle su tri godine a privremeni smještaj i dalje je dom 57 članova romske zajednice, od kojih je 39 djece. Problem nehumanih i neadekvatnih uslova i dalje je aktivan.

“Mi se kupamo – grijemo u kante vode, nemamo kupatilo, još ova kanalizacija da se riješi…”, navode nam mještani Rakovice.

“Preseljeni su tamo uz obećanje da će imati i vodu i struju, prilazni put i da će nastojati kroz rad Centra za socijalni rad i područne škole uključiti svu djecu u proces obrazovanja”, prisjeća se romski aktivista Dervo Sejdić.

Mnogo je obećano, malo je urađeno, a rješenje je, kažu, jednostavno.

“Da urade analizu situacije i da prema analizi naprave projekat kojim bi aplicirala Ministarstvu. Naravno, neće to biti dovoljno novca ali postoji kantonalna, federalna vlada i udruženjem sredstava taj projekt bi se mogao vrlo lako sprovesti u djelo”, poentira Sejdić.

A Premijer Vlade KS Nihad Uk u javnom prostoru kaže da uključivanje romske djece u proces obrazovanja ne uspijeva zbog nezainteresovanosti roditelja.

“Obzirom da porodice nemaju razvijene higijenske i radne navike, navedeno područje su zatrpale smećem, začepile septičku jamu, uništili prozore, vrata kao i namještaj. Zbog svega navedenog ove porodice trenutno žive u neadekvatnim uslovima. Pored toga, većina djece koja žive u porodicama smještenim u Rakovici nisu pohađala školu zbog nezainteresovanosti roditelja”, rekao je.

Roditelji romske djece, ogorčeni izjavom prvog čovjeka kantonalne Vlade.

Više u priči Amre Ahmetović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!