Prepucavanje na mrežama: “Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad”

Vijesti 15. jun 202421:00 2 komentara
N1

Zukan Helez, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane BiH na društvenim mrežama je poručio kako određeni visokopozicionirani funkcioneri u SDA, "a među njima perjanica ove stranke u Kantonu Sarajevo zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić", nikako da prežale gubitak vlasti. Istaknuo je i kako je "jedina Fadilova (op.a. Fadil Novalić, bivši premijer FBiH) zasluga za ekspanziju namjenske industrije u našoj zemlji je njegov odlazak u zatvor."

“U tom bunilu i ludilu prouzrokovanom gubitkom vlasti, besramno lažu i zasluge za razvoj namjenske industrije prepisuju osuđenom premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću. Jedina Fadilova zasluga za ekspanziju namjenske industrije u našoj zemlji je njegov odlazak u zatvor. Upravo tada započinje ubrzani razvoj ove grane industrije u BiH. Za vrijeme dok je Fadil Novalić bio premijer Vlade F BiH, namjenska industrija je bila na izdisaju. Nijedna firma nije imala sigurne ugovore i poslovali su od danas do sutra. U većini firmi je kasnila plata”, naveo je na Facebooku Zukan Helez.

Podsjetio je da su Binas d.d. Bugojno i Zrak d.d. Sarajevo bili pred stečajem. Radnicima u Binasu je kasnilo 14 plata, a radnicima u Zraku i više.

“Radnici su bili poniženi, molili su da im se podijeli makar po 100 KM, da mogu dočekati Bajram. Danas pred Kurban bajram u Binasu je podijeljeno 2500 KM pomoći svakom radniku, a plata i topli obrok se redovno isplaćuju. U vrijeme vlasti SDA, namjenska industrija naše zemlje je radila za lične i stranačke interese. Namjenski i precizno su gašene određene državne firme, da bi se otvarale privatne te pravili isti proizvodi i punili džepovi raznih mešetara povezanih sa SDA. Ono što vam ja nikad neću oprostiti, a siguran sam ni radnici i građani u Bugojnu, ali i čitavoj BiH, što ste tehnologiju za proizvodnju iz Binasa prenijeli u Bratunac te na taj način razvijali namjensku industriju u RS”, istaknuo je Helez.

Od preuzimanja mandata ministra odbrane BiH i Zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministra BiH, kaže, fokus njegov rada je bila namjenska industrija.

“Razvijamo je i razvijat ćemo i dalje. Ona je okosnica ekonomskog razvoja čitave Federacije BiH, a i neka imamo, za ne daj Bože.
Dragi Harise, ja znam da se ti ne razumiješ u problematiku i razvoj namjenske industrije, kao što se ne razumiješ u mnogo toga. Pozivam te da zajedno obiđemo naše fabrike, porazgovaraš sa radnicima i jednostavno pitaš, kad im je bilo bolje, za vrijeme vladavine SDA i osuđenika Fadila Novalića ili sad. PS: Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad”, napisao je na društvenim mrežama Helez.

Status je uslijedo nakon što se Zahiragić danas oglasio na Facebooku, napisavši da se jučer “ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez pohvalio prvom puškom bosanskohercegovačke proizvodnje.”

“Bilo bi pošteno da je Helez tom prilikom priznao da ni on, kao ni nametnuta Vlada FBiH na čelu sa Nikšićem nemaju nikakve veze sa tim poduhvatom, te da se zahvalio Premijeru, ali i inžinjeru Fadilu Novaliću, čiji su višegodišnji napori, rad, velika ulaganja i vizija rezultirali prvom puškom domaće proizvodnje, ali i generalno procvatom namjenske industrije u FBiH kao i ukupne privrede”, napisao je između ostalog Zahiragić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO: 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare