Fadil Novalić i drugi: Sud BiH objavio iskaze optuženih i svjedoka te detalje krivičnih djela

Vijesti 30. jan 202415:17 0 komentara
N1

Sud Bosne i Hercegovine objavio je konačnu presudu Fadilu Novaliću i drugima na svojoj web stranici. U dokumentu koji ima 416 strana, nalaze se transkripti iskaza osuđenih Fadila Novalića, Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka, kao i oslobođene Jelke Miličević te brojnih svjedoka iz ovog predmeta.

U presudi je naveden opis krivičnih djela, način na koji su izvršena te obrazloženje za dijelove optužnice za koje su optuženi oslobođeni.

Drugostepena presuda izrečena je 26.1.2024. godine u kojoj je u cjelosti potvrđena prvostpena presuda Suda BiH. Sve detalje s ročišta, iskaze optuženih i svjedoka prvostepenog postupka pročitaje OVDJE, a drugostepenu presudu OVDJE.

Podsjetimo, prvostepenom presudom ovog Suda, optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, oglašeni su krivim, odnosno pravno lice odgovornim, da su radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZFBiH, u vezi sa članom 55. i 31. istog Zakona, a optuženi Fahrudin Solak i krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 2., u vezi sa stavom 1. KZFBiH. Na osnovu navedenog prvostepeni sud je optuženima izrekao sljedeće kazne zatvora, i to:

– optuženom Fadilu Novaliću, kaznu zatvora u trajanju od 4 godine;
– optuženom Fahrudinu Solaku, jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina;
– optuženom Fikretu Hodžiću, kaznu zatvora u trajanju od 5 godina;
– optuženom pravnom licu „F.H. Srebrena malina“, novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.

Istom presudom, optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice „F.H. Srebrena malina“ su oslobođeni od optužbe da su, radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke prvostepene presude, počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1. KZBiH, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZFBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219. stav 3. u vezi stava 2. KZBiH, pranje novca iz člana 209. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZBiH, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz čl. 261. st. 2. KZFBiH, krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 2. u vezi stava 1. KZFBiH i povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje iz čl. 262. st. 2. KZRS, navode iz Suda BIH.

Konačno, prvostepenom presudom optužena Jelka Milićević, oslobođena je od optužbe da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi iz čl. 387. st. (2) u vezi st. (1) KZ FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!