Prevoznici na protestima zbog nepravedne isporuke uglja

Vijesti 08. dec 202219:21 1 komentar

Na mirne proteste odlučili su se prevoznici uglja iz Tuzlanskog kantona. Dovezli su više od 50 kamiona ispred Rudnika Mramor gdje tvrde već dugo nema reda u isporuci. Ugrožena isporuka i krajnjim korisnicima.

Izet Halilović je prije 20 godina otišao u penziju iz rudnika Mramor. Danas je ogorčen činjenicom što iz istog tog rudnika ne može dobiti ugalj.

“Ne mogu ja ovdje sebi uplatiti dvije, tri tone ćumura da dobijem, dovučem. Od pojedinaca. Drugi voze, a ne mogu naši prevoznici”, kaže Halilović.

Kako su danas pojasnili prevoznici, uprava Kreke je slobodnu uplatu uglja obustavila od avgusta, osim za par firmi. Ostali su vozili ugalj iz rudnika Stanari, ali tu isporuka prestaje ovog mjeseca.

“Unazad dvije godine imamo problem da u punoj sezoni nam obustave uplatu i isporuku uglja. Prave monopol i traže da samo pojedine firme, dvije, tri, voze unazad dvije godine. I u Mramoru i u Šikuljama, a na Dubravama nema već duže vrijeme isporuke za maloprodaju”, kazao je prevoznik Semir Ćatović.

“Kako? Nikako. Borimo se dan za danom. Imali smo sada malo Stanare, tovarili,vozili. Oni su nas otjerali u Stanare koji su od Šikulja i Mramora udaljeni oko 58 km u jednom pravcu. Od rudnika koji ti je 100 metara od kuće”, kaže prevoznik Izet Zahirović.

Prevoznici tvrde da je isporuka uglja nepravedna, a posebno su ogorčeni novih kriterijima koji im se stalno nameću.

“Tražili su nam HTZ opremu, nabavili smo i to. Pa, tražili su lične kartenaših kupaca. Nosili smo i to. Jutros čujem da su izmislili da svaki kupac mora doći. Znači, onaj djed i nena od 80 ili 90 godina, mora doći lično njima sa podnijeti zahtjev i dati lič nu kartu na uvid da oni mogu, a oni sa svojim vozilima izvlače kako hoće”, kazao je prevoznik Selvedin Kurtić.

U međuvremenu, penzioneri se snalaze pa i Izet koji je platio 1.000 KM, ugalj nije dobio.

“Moram uzeti, moram se grijati, drvo, ugalj. Stalno uzimam. Dijete ode u Stanare da tovari ugalj, a rudnik mi pred nosom”, kaže Halilović.

Očekivano, ni ovaj put mediji nisu uspjeli dobiti komentar iz Rudnika „Kreka“, ali saznajemo da je održan sastanak sa prevoznicima te da će biti uvažen dio njihovih zahtjeva u narednom periodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare