Priča o nemogućnosti zajedničkog života prije 30 godina donijela samo zlo

Vijesti 12. jan 202217:49 3 komentara
N1

Sve su jači glasovi građana koji žele cjelovitu, demokratsku, državu BiH u kojoj će svaki čovjek imati jednaka prava. Ustav je diskriminatoran, a to su pokazale brojne presude pred Evropskim sudom. Zbog toga je nekoliko važnih nevladinih organizacija utvrdilo Principe izmjene Ustava koje je za samo tri mjeseca podržalo više od 60 hiljada građana.

Srbin koji živi u Federaciji ne može biti kandidat za člana predsjedništva. Kao ni Bošnjak ili Hrvat ako žive u entitetu Republika Srpska. Ako se izjašnjava kao Ostali onda bez obzira gdje živi ne može biti kandidat. Brojne presude utvrdile su da je trenutni Ustav prevaziđen.

“Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će osigurati svakom građaninu pravo da se kandidira bez diskriminacije i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima, navodi se u presudi Evropskog suda u Strazburu iz 2014. godine.

Principe u kojem će svako imati jednaka prava utvrdilo je nekoliko važnih nevladinih organizacija. Trenutno se, kažu, dešavaju možda i prelomni momenti.

“Hoće li prevladati etničke politike kao konačno rješenje čime se BiH uvodi u etničke podjele ili će prevladati koncept političkih partija koje zagovaraju državu BiH na principima referendumskog pitanja: cjelovite države i ljudskih prava na cijelom teritoriju”, kazoa je Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990.

U jeku političke krize i najava secesije manipuliše se ustavnim odredbama, objašnjavaju pravnici odnosno citira se samo dio Ustava koji određenoj politici odgovara.

“Svjesno se manipuliše sa odredbama jer postoji recimo odredba: entiteti će odmah krenuti sa pregovorima o prenosu nadležnosti na institucije BiH. Druga odredba govori da BiH može preuzeti niz nadležnosti koje se tiču suvereniteta, teritorijalnog integriteta BiH”, kazao je Kasim Trnka, stručnjak za ustavno pravo.

Osim unutrašnje krize mnogo toga je i do globalnih dešavanja. Odnosi Amerike i Rusije prelamaju se na ovom prostoru.

“Oni se mogu nagoditi na naš račun, ali ja vam tvrdim, i to se pokazalo od 92’ do 95’ u ratu, niko ne može izvana podijeliti BiH ako mi unutra to ne dozvolimo”, tvrdi Ivo Komšić, Hrvatsko narodno vijeće.

Većina građana, sigurni su, želi provedbu evropskih principa. To znači prevazilaženje konstitutivnosti, što nalaže presuda u slučaju Zornić. No, u toku je i demonizacija ljudi koji ne podržavaju retoriku Milorada Dodika.

“Ovdje na sceni je trenutno, kroz zaštitu naroda navodno, borba za lične pozicije. Dovoljno smo pametni da procijenimo da je riječ o zaštiti ličnih interesa”, kaže Zoran Jovanović, Srpsko građansko vijeće.

Narativ o nemogućnosti zajedničkog života, poručeno je danas, put je koji je prije 30 godina donio samo zlo. Građani koji žele jednaka prava za sve i cjelovitu državu moraju biti glasniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare