Prije deset godina napustio nas je profesor Nijaz Duraković

Vijesti 29. jan 202208:34 > 09:08 2 komentara
Wikipedia

Navršilo se deset godina od smrti Nijaza Durakovića, uglednog profesora, političara publiciste, prvog predsjednika SDP-a BiH i ratnog člana Predsjedništva RBiH.

Njega se danas sjećaju mnogi.  Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković, njegova kćerka, objavila je na Facebooku fotografiju napisavši da se osjeća tužno.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je napisao je da će ga pamtiti kao čovjeka koji je imao ogroman značaj i doprinos političkom životu u zemlji.

“Punih je deset godina od smrti profesora Nijaza Durakovića, ratnog člana Predsjedništva Republike BiH i prvog predsjednika SDP-a BiH. Pamtićemo ga kao čovjeka koji je imao ogroman značaj i doprinos političkom životu u zemlji i bio jedna od najistaknutijih ličnosti društvenog života u BiH promovirajući izvorne principe socijaldemokratije i provodeći ih”, rekao je Hadžibajrić.

Danas se održava i 9. Memorijalni šahovski turnir “Akademik prof. dr. Nijaz Duraković” koji će početi u 11:30 sati na Fakultetu političkih nauka u Sarajevo. Organizator turnira je šahovski klub Sarajevo u saradnji sa Fakultetom političkih nauka.

Prvo kolo je u 12 sati, a završetak turnira i dodjela nagrada oko 19 sati. Organizatori su obezbjedili značajne nagrade za najuspješnije takmičare i to: redovne nagrade za prvih 10 mjesta i posebne nagrade za najuspješnije kulturne i javne radnike iz različitih oblasti djelovanja.

Turnir je pozivnog karaktera na kojem nastupaju kulturni i javni radnici iz naše zemlje i šire. Nastupit će maksimalno 30 takmičara, a učešće mogu uzeti samo osobe koje su dobile poziv od organizatora. Igrat će se švicarskim sistemom u 9. kola uz tempo igre od 15 minuta + 3 sekunde dodatka po igraču.

Direktor turnira je akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, a sudije turnira Mirza Miralem (internacionalni sudija) i Zlatko Miladinović (nacionalni sudija). Pokrovitelji turnira su: Općina Novi Grad Sarajevo, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Općina Centar Sarajevo, braća Ekrem i Ešref Lekić, te Nijaz Skenderagić. Prošlogodišnji pobjednik turnira bio je prof. dr. Haris Gekić.

Nijaz Duraković rođen je u Stocu 01. januara 1949. godine. Studij Sociologije završio je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je 1975. magistrirao, a 1979. doktorirao. Od 1986. godine na istom fakultetu bio je redovni profesor na predmetima “Uporedni politički sistemi” i “Međunarodni odnosi”. Bio je predsjednik Saveza komunista Bosne i Hercegovine do 1992. godine, kada je formirao novu stranku – Socijaldemokratsku partiju (SDP). Od 1992. do 1996. godine bio je član Predsjedništva RBiH. Nakon što je napustio SDP priključio se Socijaldemokratskoj uniji.

Preminuo je u Sarajevu 29. januara 2012. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare