Prijedlog o usklađivanju penzija: Nova diskriminacija ili ispravljanje nepravde?

Vijesti 24. mar 202215:25 0 komentara
Dom naroda Parlamenta FBiH

Sa 41 glasom za i jednim suzdržanim, usvojen je Prijedlog zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Predlagač ovog Zakona je Ivo Tadić.

“Radi se o pripadnicima OS BiH koji su bili pripadnici domovinskog rata i cijeli svoj radni vijek je nosio pušku i sad su došli u situaciju nakon izmjene zakona o mirovinskom 2018. godine, da onaj pripadnik koji je otišao prije toga ima 84 posto veću mirovinu od ovoga koji danas ide imaju veću mirovinu ili oni koji su otišli po Zakonu o OS BiH 44 posto veću mirovinu, i tu nepravdu smo htjeli ispraviti”, kazao je Tadić

Usvojen je i Zaključak kojim Dom naroda od Vlade Federacije traži da sukladno svojim ovlastima zatraži tehničku podršku eksperata Svjetske banke u vezi s isplatama PIO/MIO boračkoj populaciji sudionicima odbrane BiH koji su otišli u mirovinu prema ranijim uvjetima kako bi se izvršilo usklađivanje mirovina i uklonila diskriminacija prema njima, sve ovo uz uvažavanje preporuka iz Strasbourga i UN-a, uz rok činjenja od tri mjeseca.

Zaključak kojeg je predložio delegat Zvonko Marić, prihvaćen je uz 32 glasa za i 5 suzdržanih.

Tokom rasprave o Prijedlogu , delegat Marić je upitao prisutne ko je odgovoran za ovakvu situaciju

“Možda Vlada koja je u tehničkom mandatu, čiji predstavnici ne dolaze? Ukoliko nema novaca u penzionom i nije predviđen novac za implementiranje ovog zakona kako ćemo onda riješiti i hoće li to biti nova diskriminacija ?”, kazao je Marić.

Delegat Naše stranke, Vibor Handžić, u svom obraćanju ukazao je na nedolazak predstavnika iz Vlade Federacije i ministarstava.

“Ne mogu ne biti frustiran tom činjenicom jer pored 60 posto ministara u ovoj vladi kada bih ih sreo na ulici ne bih ih prepoznao jer ne znam ko su ljudi. I naravno da cu se iznervirati jer nam se premijer pismeno obraća, ne dolazi ovdje da nam kaže kako će to penzioni fond biti ugrožen. Vlada se ponaša kao klub intelektualaca 99”, izjavio je.

Prisutnima se obratio i Nermin Lapandić, pukovnik OS BiH.

“Po pitanju novčanih sredstava ovdje je najveći problem, a zaboravlja se jedna činjenica koju namjerno institucije Federacije zapostavljaju. Mi smo u proteklom periodu, uplatili u budžet 250 miliona, a iz toga budžeta naši penzioneri su povukli 128 miliona KM. Kad bi sutra nas 2300 koliko nas ima otišli u penziju, to košta 7 miliona maraka, trenutno 408 pripadnika koji su u penziji , za ovu godinu će to koštati 526 hiljada. Ovu projekciju smo uradili na sastanku u Mostaru, gdje su bili predstavnici vlade i PIO-a, nakon toga su se povukli i nisu željeli da se ovaj problem rješava”, naveo je.

Riječ je imao i Meho Redžić, iz Saveza penzionera / umirovljenika u Federaciji BiH.

“Molim da uvažavamo sve okolnosti od političkih, ekonomskih do međunarodnih i trenutka u kojem se nalazimo. Penzioneni sistem je prije četiri godine bio u dubiozi 270 miliona KM, prošle godine je poslovao sa 79 miliona u suficitu, ali na račun malih penzija. Glasajte po savjesti”, poručio je Redžić.

Predstavnik ministarstva delegatima je predočio stav da je Prijedlog neprecizna i neprovodiva pravna norma

“Ključni nedostatak ovog zakona, ali to je obaveza predlagača, jeste da predvidi izvor finasiranja. Izvor finansiranja se morao naći i u ovom zakonu. Ovo je jedan od Zakona koji će pripadniku OS dati veću penziju nego što je imao plaću, takvo što nema apsolutno nigdje na svijetu”, kazao je predstavnik Vlade FBiH.

Delegat Aner Žuljević je prisutne upitao da li usvajanjem ovog zakona praktično rade stvar koja je upitna sa ustavne odluke.

“Da li bi do momenta, usvajanja budžeta zaključka doma prema Ustvanom sudu da do sjednice koju ćemo imati naredne sedmice, kada se usvaja i budžet, danas otišao zahtjev i da ljudi prije usvajanja tog budžeta znaju stav Ustavnog suda o privremenoj mjeri i da imamo usvojen zakon i budžet u skladu sa potrebama implementacije. Nemojte da napravimo korak lažne nade, a onda das e za 15 dana vadimo kada Ustavni sud to obori, mi kažemo, e mi smo uradili. Ja nisam taj da bih se igrao s ljudskim sudbinama”, kazao je Žuljević.

Prijedlog zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH ranije je u Zastupničkom domu prošao jednoglasno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!