Prijedlog rezolucije o “ustaškom genocidu nad Srbima”

Vijesti 24. jan 202216:27 3 komentara
Dragan Mujan/Nova.rs

Vladi Srbije će u srijedu biti predat zahtjev da bude zakazana vanredna sjednica parlamenta na kojoj bi bila usvojena "rezolucija o ustaškom genocidu tokom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nad Srbima, Jevrejima i Romima", saopštili su danas organizatori.

Najavljeno je da će ispred vlade govoriti „poznate historijske i naučne ličnosti”, a zatim i ispred zgrade Predsjedništva Srbije i parlamenta, pošto politika genocida, prema riječima novinarke Radio Beograda Biljane Đorović, predstavlja fenomen čiji je cilj destabilizacija Srbije.

Biljana Đorović je izjavila da su nad Srbima u 20. vijeku “izvršena tri genocida” i da je “jasenovački zavjet za svakog Srbina isto što i kosovski zavjet”.

“Međunarodno priznanje ustaškog genocida bi trebalo da počne, kako bi se zaustavila genocidna politika prema Srbima”, rekla je Biljana Đorović, uz ocjenu da je neophodno “spriječiti vojni pakt Zagreba i Prištine”.

Poslanica Skupštine Srbije Smilja Tišma, koja je predstavljena kao preživjelo dijete logoraša Jasenovca i prvi potpisnik rezolucije o ustaškom genocidu, izjavila je da sporazum između Zagreba i Prištine, zaključen 17. decembra, predstavlja potencijalnu opasnost, “jer ima zloglasnu historiju”.

“Radi se o paktu vojski koje su u historiju Drugog svjetskog rata upisane kao genocidne, a devedesetih godina su izvršile etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj i na Kosovu. To je nedopustivo, kao kada bi bio potpisan vojni pakt Teherana i Pjongjanga o unapređenju atomske bombe”, ocienila je Smilja Tišma, uz tvrdnju da se “ne može procijeniti krajnji domet pakta Zagreb – Priština”.

Smilja Tišma je navela da je Hrvatska, kao članica NATO, sporazum sa Prištinom ostvarila u saradnji s tom Alijansom.

“Hrvati imaju veliko iskustvo u progonu Srba, a kosovski Albanci žele da se Srba oslobode”, izjavila je Smilja Tišma.

Prema njenim riječima, da je “međunarodna zajednica osudila ustaški genocid, 250.000 Srba ne bi bilo proterano iz Hrvatske 1995. godine”.

Ilija Kajtez, koji je predstavljen kao ekspert za bezbjednost, izjavio je da je utvrđeno da je većinska Hrvatska centar okupljanja antisrpske koalicije, čija je glavna uloga da “lomi kičmu srpskom narodu”, bilo gdje da živi.

“Na ovim prostorima je najaktivnija hrvatska obavještajna služba. Hrvati ne podnose Albance, ali su im potrebni kao pješadija u borbi protiv Srba”, rekao je Kajtez.

On je izjavio da je Zapad antisrpski raspoložen i da mu je Hrvatska “prva linija antisrpskog korpusa”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare