Prijedor: Održan skup protiv dokapitalizacije RŽR Ljubija

Ekonomija 31. aug 202218:57 0 komentara
N1

Pod parolom "Odbrana Ljubije" opozicioni SDS, PDP i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića večeras su održali mirni skup u Prijedoru. Okupljene su pozvali da se odlučno suprotstave rasprodaji imovine Republike Srpske. Skup protiv dokapitalizacije RŽR Ljubija održan je uprkos tome što je Vlada Republike Srpske odustala od ove namjere, što je čin koji je opozicija proglasila sopstvenom pobjedom.

Evgenij Zotov, jedan od akcionara, kazao je danas za poslovni portal Capital.ba kako ih Vlada Republike Srpske nije obavijestila o razlozima zbog kojih je cijeli proces stopiran, ali dodaje da su i bez obavještenja shvatili da je odluka politički motivisana.

“I jedna i druga strana, i vlast i opozicija će danas imati skupove u Prijedoru, jedni do drugih, a sve zbog brige o sudbini rudnika. Predlažem i jednim i drugima da proteste naprave u rudniku, kod zahrđale mehanizacije, kako bi vidjeli u kakvom je stanju preduzeće. Ovako samo skupljaju političke poene, iako kritikuju, niko ne daje konkretne prijedloge”, kaže Zotov.

On poručuje kako i pored svega, konzorcijum SE-GEDC Corp ne odustaje od namjere o dokapitalizaciji.

“Imamo iskustvo, reference i novac koji je spreman, koji možemo uplatiti u bilo kom trenutku. Pratimo kako će se dalje razvijati politička situacija nakon čega nastavljamo posao”, rekao je Zotov.

Informaciju o odluci Vlade o obustavi dokapitalizacije juče je saopštio gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor. On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Prijedoru istakao da je Vlada zadužila Investiciono-razvojnu banku da uputi zahtjev Upravnom odboru RŽR Ljubija da sazove vanrednu sjednicu Skupštine akcionara radi poništenja dvije odluke o dokapitalizaciji ovog preduzeća.

“Razlog je to što se u kratkom vremenskom periodu ne mogu izuzeti parcele i imovina za interes lokalne zajednice iz vlasništva preduzeća. Danas je održana sjednica UO RŽR-a i za 16. septembra zakazana je Skupština akcionara”, naveo je Јavor koji je opozicione partije optužio da protestima protiv dokapitalizacije građane dovode u zabludu ocjenjujući da su oni ti koji su doveli do toga da se RŽR “ne može baviti svojom osnovnom djelatnošću, a to je eksploatacija rude”.

N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!