Prijem Kosova u Vijeće Europe: Kako će glasati ministar Konaković?

Vijesti 23. apr 202419:30 1 komentar
F.Z. / N1

Pitanje Kosova proizvelo je nove tenzije i među bosanskohercegovačkim političarima. Zasijedalo je Predsjedništvo BiH, no namjera Željke Cvijanović da osujeti glasanje Bosne i Hercegovine na komitetu ministara 16. maja za eventualno članstvo Kosova u Vijeću Europe, nije uspjela. Konačnu riječ mogao bi dati ministar vanjskih poslova, Elmedin Konaković. Predsjedavajući Predsjedništva, Denis Bećirović, ovo nije htio komentirati, već je za N1 rekao da nisu bili ispunjeni uvjeti za odlučivanje o pitanju Kosova danas na Predsjedništvu.

Nema jedinstvenog stava o prijemu Kosova u Vijeće Europe. Denis Bećirović je bio za, Željka Cvijanović protiv, Komšić suzdržan. Nije bilo preglasavanja, zbog čega Cvijanović ne može povući vitalni nacionalni interes. Da se to desilo, pri konačnom glasanju ministara vanjkih poslov, Konaković je morao ostati suzdržan – ovako će odluka biti na njemu.

Na press konferenciji održanoj nakon sjednice Predsjedništva, Cvijanović je upozorila da BiH nije priznala Kosovo, stoga ne bi smjela podržati ni članstvo u Vijeću Europe. Glasanje za prijem dva člana parlamentarne delegacije BIH nazvala je neprincipijelnim.

Bh. predstavnici u Vijeću Europe glasali su podijeljeno. Pored Saše Magazinovića, za prijem Kosova u Vijeće Europe je glasala i Sabina Ćudić, dok su parlmentarci Branislav Borenović i Snježana Novaković Bursać bili protiv. Zanimljivo da je Darjana Filipović izbjegla glasanje, na sjednici VE nije se pojavila. Na pitanje kakav je stav HDZ-a, odgovor je izbjegao i Dragan Čović.

Bivši član Predsjedništva, danas delegat u Domu naroda, Šefik Džaferović, sličnu odluku je očekivao. BiH će teško progovoriti jedinstvnim glasom o Kosovu. S druge strane podjeća da je mnogo važnije od ovog pitanja završetak berlinskog paketa, sporazum o slobodi kretanja samo s ličnim kartama, što je jedan od tri uvjeta iz Berlinskog procesa kojeg BiH još nije ratificirala. Da stvar bude apsurdnija, sporazum je davno potpisala Srbija. Građanima Kosova za ulazak u BiH i dalje je potrebna viza.

Da bi se otvorio pristup šest milijardi eura pomoći Zapadnom Balkanu u okviru Plana rasta, Berlinski proces je nužno provesti u cjelini. A to znači i otvaranje granice s Kosovom, i kako su poručili ranije i iz Vijeća ministara, to ne prejudicira bilo kakav stav BiH u vezi statusa Kosova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare