Prijevoznici u Banjaluci “zatrubili” Gradskoj upravi i Skupštini (FOTO/VIDEO)

Vijesti 29. apr 202210:03 > 10:14 0 komentara
N1

Prijevoznici u Banjaluci protestuju zbog nepostignutog dogovora sa gradskom upravom oko izmjene cjenovnika i povećanja cijena karata za građane. Kako su istakli na protestu, do povećanja mora doći zbog ogromnog skoka cijena nafte i naftnih derivata, u protivnom moraće zatvoriti svoje firme.

Dejan Mijić iz Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske, rekao je da mu je žao što se skupljaju na ovakav način, ali je nemoguće nastaviti poslovanje i svi pokušaji u zadnja 2-3 mjeseca da se postigne dogovor su za sada propali.

N1
N1
N1
N1
N1

“Mi živimo nažalost u gradu gdje se vodi neka politička kampanja preko naših leđa. Ne želimo da se svrstavamo ni na jednu ni na drugu stranu .Moramo preuzeti neke radikalnije poteze”, kaže Mijić.

On je najavio i dalje korake gradskih prijevoznika.

“Od 04. maja ćemo preduzeti mjere da ćemo po sat vremena svaki dan skraćivati polaske. Obavjestićemo putnike kako ćemo zadnje polaske obaviti da ne ostavljamo nikoga bez prijevoza. Ovako ćemo raditi do konačne obustave saobraćaja“, dodaje.

Mijić kaže da su dali dovoljno prostora do 04. maja, kako bi prošli praznici i došlo do nekog rješenja.

“Ukoliko ne bude rješenja, a ono je da se mora odobriti korekcija cjenovnik, obustavićemo u potpunosti posao. Jednostavnije je i bolje da obustavimo i raskinemo ugovor, prestanemo da vozimo. Ljudi će se snaći, a mi ćemo rasprodati vozila. Ako gradska skupština kaže da želi da to plati iz budžeta, nemamo ništa protiv. Želimo da se ispoštuje ugovor, koriguju cjenovnici kako je to predviđeno ugovorom i zakonom. Ako gradska uprava ima novca, neka nadomjesti umjesto građana. Međutim, danas novca nema niko dovoljno, sami plaćamo troškove. Ušli smo u gubitke i dugove. Gorivo je poskupilo. Mi radnike nemamo čime da plaćamo”, kazao je Mijić.

Prijevoznici su tražili poskupljenje 25%. U pregovorima su došli do dogovora sa gradskom upravom da koriguju zahtjeve, da dio gubitaka prihvate na svoje firme i da u narednom periodu gradska uprava obezbjedi sredstva da subvencioniše gradski prevoz.

Jučerašnji prijedlog na Skupštini grada je bio povećanje 15 %, što prijevoznici smatraju nedopustivim. Najavljuju i tužbe.

“Tužićemo za cijeli period ako potpuno obustavimo prijevoz. Tražićemo milionske odštete. Ako ne budu linije radile, tražićemo nadoknadu štete u tom periodu. Nije nam jasno zašto je došlo do zaokreta. Mislili smo da je problem menadžment gradske uprave. Smatrali smo da je dod dogovora došlo, ali smo iznenađeni ovim što se desilo na sjednici Gradske skupštine juče“, zaključuje Mijić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!