Prijevremeni izbori u šest gradova i općina BiH u nedjelju, 5. februara

Vijesti 03. feb 202309:19 1 komentar
N1/F.Z.

Prijevremeni izbori za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika te načelnike općina Bratunac i Vogošća bit će održani u nedjelju, 5. februara. Biračka mjesta u ovih šest gradova i općina BiH bit će otvorena tog dana u 7 sati, a treba da budu zatvorena u 19 sati.

Kandidati za gradonačelnika Tuzle su Zijad Lugavić (Socijaldemokratska partija BiH), Omer Berbić iz Naše stranke te nezavisni kandidati Mirnes Ajanović, Almir Arnaut, Halid Žigić i Derviš Čičko.

Tri stranačka i dva nezavisna kandidata potvrdili su učešće na izborima za gradonačelnika Bihaća: Elvedin Sedić iz Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), Hamdija Abdić iz Stranke demokratske akcije, Adnan Habibija iz Socijaldemokratske partije BiH te nezavisni kandidati Amarildo Mulić i Damir Đug.

U Srebreniku će građani birati između dva kandidata za gradonačelnika – Adnana Bjelića iz koalicije Ujedinjeni (NiP-NS-SDP) i Nermina Tursića iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kandidat za gradonačelnika Zvornika je Bojan Ivanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Za načelnika općine Vogošća kandidirani su Adnan Šerak (Ujedinjeni– NiP-NES-SDP) i Migdad Hasanović (Stranka demokratske akcije).

Izborni takmaci za nečelnika Bratunca su Lazar Prodanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata) i Srđan Rankić, nezavisni kandidat.

U Centralni birački spisak je za ove prijevremene izbore upisano ukupno 309.288 birača računajući one koji glasaju na redovnim biračkim mjestima, u odsustvu i putem pošte. Od navedenog ukupnog broja je za Bihać upisano 58.097 birača, Srebrenik 39.074, Tuzlu 111.512, Zvornik 53.830, Bratunac 18.787 i za Vogošću 27.988 glasača.

U mnogim od ovih sredina, razlog za održavanje prijevremenih izbora je što bi gradonačelnička odnosno načelnička mjesta ostala formalno upražnjena budući da su dosadašnji dužnosnici na tim funkcijama osvojili mandate u drugim tijelima vlasti na prošlogodišnjim oktobarskim Općim izborima u BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je 1. februara ove godine održala online sastanak s predsjednicima i članovima nadležnih gradskih odnosno općinskih izbornih komisija. Razgovarano je o svim dotadašnjim aktivnostima općinskih/gradskih izbornih komisija, ali i drugim potrebnim aktivnostima prije, tokom i poslije izbornog dana. Poseban akcenat u razgovorima je bio na poštivanju rokova dostave izbornih rezultata.

Centralna izborna komisija BiH je odluku o raspisivanju i održavanju ovih prijevremenih izbora u šest gradova i općina donijela 7. decembra prošle godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare