Prikazana prva bh. umjetna inteligencija na sajmu nauke, tehnologije i robotike

Vijesti 04. jun 202322:05 0 komentara
N1 BiH

U Sarajevu je održan dvodnevni sajam nauke, tehnologije i robotike. Na drugom "Maker Fairu Sarajevo", ove godine između ostalog predstavljena je jedna od najvećih inovacija do sada - mobilni laboratorij iz Češke koji je "upakovan” u posebno dizajniranu prikolicu, ujedno i najveći te vrste na svijetu. Sajam je organizovala Asocijacija FabLab, a održavao se paralelno i u Beču i Sarajevu.

Više od 80 izlagača, predstavilo je više od 90 različitih kreacija, inovaacija iz BiH i cijelog regiona. Laserski rezač, 3D printeri, robotska ruka i brojni drugi zanimljivi instrumenti, koje za mnoge izgledaju kao da su iz naučne fantastike samo su neke od inovacija, i kreacija, koje su prikazane na sajmu.

Mi smo danas predstavili jedno industrijsko riješenje – sa industrijskim robotom, koje je na konceputu tes bifof invest – gdje smo u jednoj kompaniji u BiH odradili riješenje koje uzima njihov poluproizvod koja zapravo hrani mašinu, a koja dalje to oblikuje u konačan proizvod” rekao je Bulić Miralem, iz Njemačkog centra za robotiku Tuzla.

“Maker Fair ove godine je okupio brojne etuzijaste: startup komp inovatore sve pojedince i grupe koje su zapravo zainteresovani za istraživački rad tehnologiju i inovacije” kazala je za N1 Nejra Očuz, predstavnica sajma.

Po prvi put u BIH predstavljena je i jedna od najvećih inovacija do sada, mobilni laboratorij iz Češke koji je “upakovan” u posebno dizajniranu prikolicu, najveći te vrste na svijetu. U unutrašnjem dijelu nalaze razčiti printeri, instrumenti, roboti ali i figurice za one najmlađe.

U svijetu nauke prikazana je i prva bh. umjetna inteligencija – koja je najviše izazvala pažnje kod mladih.

Ljudi ne trebaju da se boje umjetne inteligencije već da je prihvate kao jednu veliku pomoć u svakodnevnom poslu evo imamo npr. ovdje nešto sto je intersantno ljudima ljubavni trener između ostaloga (prikazuje) gdje možete pitati za sve ljubavne savjete, ljubavne veze ako imate problema i on će vam dati odgovor na bilo koju temu i bilo koji sadržaj“, naglasio je Din Hodžić, PR.

I najmlađi zaljubljenici nauke, znatiželjnih umova, vrijedno su kreirali u svojim radionicama. Organizatori ističu da je cilj širiti znanje među mladima u svrhu slavljenja nauke, ali i podizanja svijesti o važnosti nauke i društva.

Radovi pokazuju koliko fascinantnih mladih umova ima  u BiH, a čiji rad treba biti prepoznat.

Opširnije o sajmu pogledajte u prilogu Džejne Mujagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!