Prilika za duhovno pročišćenje i samopopravljanje

Vijesti 08. mar 202417:59 0 komentara

Najvažniji mjesec za vjernike muslimane počinje u ponedjeljak. Mjesec ramazan je, kažu vjernici, prilika za duhovni odgoj jer čovjek nije samo ono što jeste nego i ono što može da bude.

Njegova sudbina bila je, kaže, doći baš ovdje. Iz dalekog Maroka, migrantskom rutom, zaputio se ka Francuskoj. U sarajevskom naselju Hrasno našao je svoje mjesto i tu živi već četiri godine. Hafiz Zekerijah Arif i ovoga petka uči Kur'an prije džume namaza. Posljednje džume prije početka mjeseca posta.

“Osjećam se posebno u Bosni, kao da sam kod kuće u Maroku. Poseban i specifičan je ramazan ovdje. Multireligioznost je odrednica države, sve je to jedna ljepota. Posebno volim zajedničke iftare, odem i na Žutu tabiju. Sam ramazan sa sobom donosi bereket, blagodati od Allaha”, priča hafiz Arif.

Ramazanu se raduju svi vjernici: i stari i mladi. Za njih je ovaj mjesec, pričaju, prilika za duhovno pročišćenje i samopopravljanje.

”Mubarek ramazan dolazi da zaviri u našu dušu i naš um, da vidi ima li tu plemenitosti, razboritosti, u našem srcu da li stanuje pobožnost, u oku da li tu ima trunke stida. Jednom riječju, da nas oplemeni, napuni dobrotom i ljepotom, te snagom. I da tako napunjenom nutrinom da živimo ostalih 11 mjeseci”, ističe Mehidin ef. Bešlić, imam u džematu Hrasno.

Jedna od bitnih spoznaja je, pričaju vjernici, svjesnost o grešnosti čovjeka – te njegova mogućnost za duhovnom popravkom. Muslimani ramazan provode posteći, obavljajući namaz, učeći Kur'an, pomažući drugima.

“Svako može da posvjedoči blagodat ramazana, iftara… blagodat vremena koje sa sobom ramazan nosi i da svaki vjernik to na najbolji način iskoristi jer ne znamo da li ćemo imati narednu priliku i dočekati naredni ramazan”, navodi ef. Bešlić.

Prvi dan ramazana je 11. marta. Nutricionisti savjetuju da se pri unosu hrane vodi računa o raznolikosti, umjerenosti i uravnoteženosti. Za početak posta preporučuju namirnice bogate proteinima, kao što su jaja, riba, mlijeko, sir, a za iftar preporuka je da se ne unose naglo velike količine hrane. Upravo umjerenost treba da bude vodilja svih muslimana, kažu islamski učenjaci, ne samo pri jelu nego i pri ostalim životnim djelatnostima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!