Pripadnik FUCZ-a: Ovo je užas, nažalost mi nalazimo samo mrtve ljude

Vijesti 13. feb 202321:52 0 komentara
REUTERS

Iako je su nade i vjerovatnoća da će pronaći nekoga živog skoro pa u potpunosti iscrpljene, spasilački timovi iz Bosne i Hercegovine nastavljaju tragati po ruševinama zemljotresom razorenog turskog grada Hataya. Poručuju kako je na terenu pravi užas i da zapravo nalaze samo mrtve, javlja Anadolija.

Pripadnici specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina USAR pri Federalnoj upravi civilne zaštite (FCUZ) nastavljaju sa pretraživanjem područja grada Hataya, jednog od najteže pogođenih zemljotresom.

“Situacija je zaista teška”, kaže pripadnik ove jedinice Kemal Hanjalić u kratkom ragovoru za Anadoliju.

Pripadnici FUCZ-ove jedinice već tri dana tragaju ispod ruševina u distriktu Defne, koji pripada gradu Hatayu.

Od jučer su angažovani na ruševinama zgrade koja je imala 13 spratova, a u kojoj je prema pretpostavkama u momentu zemljotresa bilo oko 150 ljudi. Hanjalić kaže kako u ruševinama zgrade nisu našli nikoga živog. Saznali su da se zapravo spasila samo jedna djevojčica koja je uspjela istrčati iz zgrade u momentu zemljotresa.

“Allah dao sabura nekog pa se sve ovo podnese normalno, al vjerujte mi da je užas. Ovo se samo može vidjeti u filmovima, ali i tada kažete da to nije realno”, dodaje Hanjalić, opisujući kakva katastrofa je zapravo zadesila ovaj dio Turske.

Dodaje kako dva njihova tima na ovom području rade brze pretrage objekata sa potražnim psom, endoskopskom kamerom i geofonom.

“Ostali timovi su uglavnom raspoređeni na pretrazi srušenih objekata. Nažalost, nalazimo samo mrtve”, kaže Hanjalić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!