Priprema se novi zakon o imunitetu u RS: Slučaj “Dodik/Lukić” povod za normativnu reakciju

Vijesti 27. nov 202319:35 0 komentara
N1

S početkom sudskog procesa protiv Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, najavljuje se donošenje entitetskog zakona o imunitetu. Aktuelni- i na državnom i u oba entiteta odlukom je 2002.godine nametnuo Visoki predstavnik Pedi Ešdaun. Inicijatori ideje ne kriju da je slučaj “Dodik/Lukić” povod za normativnu reakciju.

Prvi put nije razumio optužnicu, drugi put je imao službeni put. Treći put biće već 6.decembra. Predsjednik Republike Srpske osumnjičen za neprovođenje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, tada bi trebao ponovo na ročište pred Sud Bosne i Hercegovine. Odbranu je Milorad Dodik osnažio sa hrvatskim advokatom Antom Nobilom. U SNSD-u isključni-Dodiku se politički sudi jer je radio svoj zakonski posao:

-Jedna od notornih činjenica je da je ovo politički proces. Jer kakav drugačiji da bude kada proganjate nekoga ko je izabran od naroda zbog toga što je radio ono što mu u Ustavu piše da mora da radi da bi izvršavao svoju obavezu prema narodu i građanima koji su ga izabrali”, naveo je Radovan Kovačević, portparol SNSD

Shodno izrečenom stavu, rukovodstvo NSRS priprema zakon o imunitetu, kojim bi i predsjednik RS i ministri, te drugi zvaničnici koji provode odluke skupštine imali imunitet od krivičnog gonjenja.

“Zakon o imunitetu bi jednostavno napravio neku ravnopravnost između nas, koji imamo imunitet koji glasamo za neke odluke, da i oni koji budu to sprovodili… Inače će se možda ukinuti i Službeni glasnik i predsjednik RS a mi ćemo ovdje postati debatni klub, a ne NSRS, što je možda i prikriveni plan, koji je mnogo gori da kažemo od same inkriminacije i suđenja gdinu Dodiku. Na sceni je prikriveni državni udar koji radi visoki predstavnik, a koji se temelji na mogućnosti da zakoni koji mi donosimo u NSRS ne budu objavljivani. Jer ako će ljudi koji ih stavljaju u zvanični promet, biti inkriminisani, a mi koji ih donosimo koristiti imunitet, to je obesmišljavanje institucija. To je kraj parlamentarizma, uvođenje katil fermana kroz instituciju Visokog predstavnika”, istakao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Više u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!