Pristup incidentnim situacijama izazvao žučnu raspravu u CIK-u

F.Z./N1

Generalno se može kazati da se izborni proces u BiH provodi uredu, saopštio je na prvoj izbornoj konferenciji Centralne izborne komisije BiH njen predsjednik Suad Arnautović. Ipak, zabilježeno je nekoliko incidenata, a sa time kako je komisija pristupila njima, nije zadovoljna članica Vanja Bjelica – Prutina.

Nakon što je, sa zadovoljstvom, konstatovao kako je na prvom presjeku izlaznosti utvrđeno da je ona veća nego na općim izborima 2018. godine u isto vrijeme, Arnautović se osvrnuo i na do sada zabilježene operativne informacije o incidentima.

Ukupan broj prijavljenih događaja koji bi se mogli smatrati incidentnim je devet (do konferencije koja je počela u 12h).

Sumnja u krivično djelo je jedna – u RS. Remećenje javnog reda i mira su zabilježena dva – oba u FBiH.

Arnautović napominje da je i u Sanskom Mostu, u OŠ Modra, zabilježen problem, gdje je posmatrač prijavio kako je predsjednik biračkog odbora izvršio neovlaštenu ovjeru više listića. Naloženo je da se mjesto zatvori. Od 09:07 sati je ponovno otvoreno.

U Velikoj Kladuši je zabilježeno remećenje javnog reda i mira, kada je građanin nasrnuo na člana biračkog odbora. Policija je intervenisala.

U području Brčko distrikta zabilježene su četiri prijave u roku od 10h do 10:45h. U Teočaku je prijavljeno glasanje u ime drugih osoba koje je izvršavao član biračkog odbora. U Žepču je osoba poderala glasačke listiće i dobila prekršajni nalog.

Podsjetili su i na slučaj u Hozićima, o kojem je na kraju obaviještena i SIPA, policija MUP-a RS i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Naglasili su da će CIK vjerovatno donijeti odluku o odgađanju izbora na tom mjestu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Uhapšeno pet članova biračkog odbora u Novom Gradu

Generalno se može kazati da se izborni proces u BiH provodi uredu, stav je Arnautovića, a izlaznost do sada iznosi 14 posto.

“Generalna karakteristika do 12 sati je i ta da pojedine stranke povlače na nekim mjestima članove biračkih odbora koji su certificirani. Negdje se nisu ni pojavili, a negdje su odustali. Apelujemo da zakonodavci ocijene da li je ovakav način predlaganja u biračke odbore nad kojim političke stranke imaju isključivi monopol – zapravo najidealniji za BiH”, zaključio je Arnautović.

Problemi sa izbornim procesom u Zvorniku: Odustaju članovi biračkog odbora

Bjelica – Prutina nezadovoljna pristupom CIK-a navedenim problemima: “Imali smo žučnu raspravu”

Za razliku od Arnautovića, članica CIK-a Vanja Bjelica – Prutina stavila je veći fokus na dosadašnje incidente, rekavši kako nije zadovoljna ni pristupom CIK-a po ovom pitanju.

“Ovo je za nas najvažniji dan – dan kada moramo raditi kao rudari, iako smo se ovako lijepo dotjerali. Moramo pojačano djelovati po pitanju informacija koje dolaze sa terena. Za svaku konferenciju moramo imati konkretne podatke. Moramo zabilježiti i šta smo uradili po pitanju svake informacije. Zbog toga smo imali žučnu raspravu”, saopštila je medijima.

Prijave po pitanju kršenja izborne šutnje

O prijavama po pitanju kršenja predizborne šutnje govorila je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

“Jutros smo bili iznenađeni brojem prigovora. Kada je riječ o kršenju izborne šutnje koja su se desila jučer bilo ih je vrlo malo, svega šest prigovora. Svi su vezani na oglašavanju na društvenim mrežama”, navela je Hadžiabdić.

Međutim, ispostavilo se da je u toku noći na mail adresu CIK-a stigao novi broj prijava.

Detaljnije o ovom pitanju moći će govoriti na narednim konferencijama.

Ipak, Hadžiabdić smatra kako je situacija po ovom pitanju bolja nego prethodnih godina.

Posebno bitno pitanje za istražiti jeste da li je neko ostavljao upute o tome kako glasati pred vrata glasača, o čemu će također uslijediti više informacija u narednim satima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad