Priznanje iz redova vlasti: Krivični zakonik RS problematičan po mnogo pitanja

Vijesti 22. mar 202313:28 0 komentara
N1

Korektna, ali žustra rasprava o Nacrtu izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske vodi se u Narodnoj skupštini.

U danu u kojem su o spornom nacrtu koji predviđa kriminalizaciju klevete i uvrede, sa šefovima poslaničkih klubova razgovarali predstavnici OSCE-a, a navodno i ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, od predsjednika Narodne skupštine stiže priznanje da je zakon sporan po mnogo pitanja.

“Nije ovo zakon za opoziciju ili protiv opozicije, niti za vlast, niti protiv novinara. On je problematičan po mnogo pitanja. Ne bi se diglo ovoliko prašine. Ne bi nas posjećivali ambasadori i na dan zasjedanja”, rekao je Stevandić.

On je potvrdio i da nema međunarodnog subjekta koji na adresu vlasti ovih dana nije uputio pismo. Ipak, izjavio je i kako je neophodno urediti javni, odnosno medijski prostor, jer se trenutno mnoge stvari obajvljuju bez provjere.

Kao jedno od problematičnih pitanja, Stevandić je naveo visinu novčane kazne, no pozvao je na aktivan rad na prijedlogu zakona i učešće u javnoj raspravi koja će uslijediti.

Ipak opozicija je nastavlja iznositi niz kritika na predloženi nacrt, nazivajući ga represivnim.

Poslanik PDP-a Nebojša Drinić istakao je kako zakon nije usmjeren samo protiv nezavisnih medija, već i “protiv svih pojedinaca koji bi se usudili da bilo šta negativno kažu”.

Napomenuo je da jedan od članova zakona predviđa kazne za neovlašćeno objavljivanje, prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka.

“Ako uzmemo aferu koja je drmala nekada Republiku Srpsku, a u narodu poznata kao „Afera dva papka“, imamo jednog visokog funkcionera iz RS koji je učestvovao u takvoj aferi. Ne može mi niko reći da je u redu da se na takav nepošten, neodgovoran i krajnje bezobrazan način pokušava prekrojiti izborna volja građana da bi se postigla skupštinska većina i formirala Vlada RS, a da nije u redu ako bi neko saznao za to imao snimak, imao spis da o tome obavijesti javnost koja za to treba da zna”, rekao je on navodeći i da zakon za klevetu i uvredu predviđa stože kazne nego za polno uznemiravanje, što je takođe, tvrdi, neprihvatljivo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!