Prlić: Ljudi, slobodno kradite glasove na izborima

Vijesti 26. maj 202110:09 0 komentara
N1

"Ljudi, slobodno kradite glasove na izborima. Iako je to krivično djelo, čak i kada budete uhvaćeni u djelu, zadokumentovani od strane CIK-a, Tužilastvo BiH će vas štiti", napisala je na Facebooku Lana Prlić, zastupnica u Federalnom parlamentu. 

Podsjetila je da je odmah nakon izbora upoznala javnost da na Biračkom mjestu 156A012, gdje glasa, upisano joj je 0 glasova, a kasnijim provjerama je utvrđeno, tvrdi, da su krivo upisani rezultati u obrasce, što je krivično djelo.

“Nažalost, CIK je izvršio provjeru samo za moje glasove na mojoj listi, dok je na drugim listama i drugim strankama ostalo velikom broju kandidata upisano 100% osvojenih glasova.Tužilaštvo je više od dvije godine svjesno razvlačilo aktivnosti kako bi prošao rok obaveznog čuvanja listića jer su znali da u glasačkim listićima leže svi dokazi i odgovori, te ako se otvori istraga da će sve biti dokazano”, ističe Prlić.

A onda Tužilaštvo BiH, navodi ona, sramotno odgovara da, iako je neosporno da su krivi rezultati upisani, oni neće pokrenuti istragu i podignuti optužnicu protiv lica za koja se zna da su to učinila.

“Dakle politika HDZ-SNSD-SDA kroz PS BiH blokira izmjene zakona i uvođenje skenera, dok Tužilaštvo BiH čuva sve izvršioce krivičnih djela na terenu. Iako kandidati za PS BiH na Biračkom mjestu imaju po 100% glasova na svim listama stranaka, što ukazuje na nelogičnosti”, kaže Prlić.

Navodi da je posebno zanimljiv rezultat SDP kandidata za člana Predsjedništvo BiH.

“Denis Bećirović je prema ovim upisanim glasovima dobio 50% manje nego SDP, iako je Bećirović svuda imao 30% više nego SDP”, kaže.

Na odluku tužiteljice Maje Ilić Stupar, kaže, žalit će se.

“Ovakvim postupcima šalje ružnu poruku svim građanima da štiti izborne malverzacije. Isto biračko mjesto je predmet i Tužilaštva HNK ali očekujem isti odgovor i za lažne rezultate na listama za Parlament FBiH i Skupštinu HNK”, zaključuje Prlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!