Problem isporuke gasa je drugi i dublji

Vijesti 06. maj 202118:47 > 19:31 4 komentara

Neće građani koji se snabjedavaju prirodnim gasom, od sutra ostati bez snabdjevanja. Nakon upozorenja Vlade FBiH da se do 13 sati uplati faktura za mart od strane BH-Gasa Energoinvestu, uplata je izvršena. Ali problem je drugi i dublji.

Iz BH-Gasa kategorički odbijaju optužbe iz Energoinvesta da nastoje zadržati pozicije aspolutne kontrole i moći u poslovima sa gasom u FBiH. Tvrde da se sve desilo prelaskom Eergoinvesta na Turski tok. Prema njima, razlozi su postojeći ugovori na starom pravcu, Beregovo-Zvornik. Ranije su tvrdili da su u skladu sa odredbom Federalne vlade u članu 59. Ugovora sa Gazpromom oni i dalje snadbjevači, do 2023. godine, a ne samo transporteri plina.

“BH-GAS je, to javnost mora znati, 23 godine nije nikada plaćao Energoinvestu, plaćao je Gaspromu. Sada je ovo jednostavno urađeno od Energoinvesta iz raznoraznih razloga”, naveo je Almir Bečarević, savjetnik u Upravi BH-GASA .

Promjena pravca snabdjevanja

U Energoinvestu su sinoć u saopštenju naglasili da ovakva situacija nanosi poslovne štete ovoj kompaniji i podsjećaju na Zaključke Vlade FBiH od 08. aprila:

“Neplaćanjem gasa Energoinvestu kao Snabdjevaču i uvozniku gasa nastoji se iznuditi zadržavanje „statusa quo“ i dovesti Vladu FBiH u situaciju da odstupi od vlastitih Zaključaka br. 599/21 od 08.04.2021, kojim je afirmisana obaveza primjene Uredbe a po kojoj je BH Gas samo operator transportnog sistema Federacije BiH”.

Zanimljivo je da je odredbom Vlade u članu 10 navedeno da je je BH-Gas operator transportnog sistema gasa u FBiH. Resorni ministar Nermin Džindić danas kaže da je potrebno da se striktno poštuju Uredbe od 08. aprila i da u roku od tri dana obje kompanije sačine sporazum po kojem će u budućnosti funkcionisati, s obzirom na promjenu pravca snabdjevanja.

“Zaključak br. 4 te sjednice Vlade bio je da se obavezuje nadzorni odbor i Uprava BH-Gasa da izvrše povrat sredstava koja su uplaćena prema transportnim kompanijama, znajući da tim tokom plin neće ići. Dakle, nastavak na tu informaciju danas je Vlada informisana o svim događanjima od tog 08.04. do današnjeg dana i sa presjekom još dvije informacije koje su bile na sjednicama Vlade. Kompletna prepiska je ovdje kod mene. Čitava Vlada se uključila u tu raspravu”, istaknuo je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Smetnja Turskom toku

Savjetnik u Upravi BH-GASA, je u razgovoru za N1 kazao, da Energoinvest je krenuo u “preotimanje potrošača”.

“Počeo je sa njim sjediti, počeo slati dopise, jednostavno da uruši BH-GAS, odnosno južnu interkonekciju, jer je ona postala direktna smetnja Turskom toku, odnosno pravcu snabdjevanja kako želi Gasprom”, rekao je Bečarević.

N1

Iz Energoinvesta danas ne odgovaraju na ove optužbe, javnosti će se opet obratiti sutra, kažu. Ranije kada su iz BH-Gasa saopštili da raskidna klauzula sa preduzećima iznosi 23 miliona dolara u slučaju neplaćanja obaveza slijedi faktura plativa 15 dana, od raskida ugovora, što će u konačnici platiti potrošači. Tada su iz Energoinvesta reagovali da ta klauzula neće doći na naplatu.

“Da bi mađarski transporter tražio penale, a mi kažemo ne, za nas nema penala, viša je sila, on mora da pokrene arbitražu. Bilo bi mnogo lakše i jednostavnije da nije bilo pisma BH-GASA”, rekla je ranije Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta.

Tek ono što je sigurno je da potrošači neće ostati bez plina. Za BH-Gas ovo je pokušaj da rusi zadrža monopol nad gasom, s obzirom i na sjeverni tok, a sa druge strane i Azerjbedžan sada isporučuje gas. Za Energoinvest, u saopštenju kažu da će ponuditi relevantnu dokumentaciju i prepisku o navedenoj problematici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare