Prodanović za N1: Milorad Dodik nije nacionalista

Dan uživo 25. jan 202118:25 > 19:03
N1

Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, za N1 je komentarisao nedavne izjave lidera SDA i SNSD-a, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Rekao je da lider SNSD-a Milorad Dodik nije nacionalista.

Prodanović smatra da bi izabrani zvaničnici, pogotovo na višem nivou, na svaki mogući način trebalo da se uzdrže od onog što izaziva uznemirenost.

“Kako kod pojedinca, a posebno kod naroda. Najprofitabilnije riječi u BiH su one koje imaju jaku retoriku i dobijaju često podršku, kako u određenim strukturama nekog naroda, tako i u političkom smislu. Za one koji umjereno govore smatra se da su prilično nepoželjni na javnoj političkoj sceni u BiH. Značajno je da se ukazuje i da se uzdrži svako od onoga što bi dodatno pojačavalo ionako nizak stepen tolerancije, razumijevanja i povjerenja predstavnika naroda jednih od drugih, odnosno građana BiH međusobno”, kazao je.

Upitan da li to znači da je i on nepoželjan političar pošto umjereno govori, Prodanović je odgovorio:

“Ja nisam provociran da bih se izražavao oštrom retorikom, ali smatra da to trenutno na političkoj sceni nije posebna vrlina”.

“Milorad Dodik nije nacionalista”

Kazao je da dugo godina poznaje Milorada Dodika.

“Ono što sigurno mogu reći je da to čovjek koji sigurno nikoga ne mrzi, niti je Milorad Dodik nacionalista”, dodavši da ne zna koji je neposredan povod za Dodikove izjave o privatnom životu članice CIK-a Vanje Bjelice Prutina.

“Ključno je pitanje koliko je pojedina ličnost profesionalna ili kompetetna, tj. koliko ima integritet da može da obavlja neku funkciju”, istakao je.

Prodanović smatra da nije važno za koga je neko oženjen ili udat da bi bio dobar Srbin.

“Dobar je Srbin ako je dobar doktor. Dobar je Srbin ako je sjajan političar. Dobar je Srbin ako je dobar poljoprivrednik, radnik. I to važi i za Bošnjake i Hrvate”, pojasnio je Lazar Prodanović u Danu uživo.

Pogledajte snimak gostovanja.