Prohić: Sada je jasno da postoje dvije Amerike, Trump zaslužuje osudu

Vijesti 07. jan 202113:13 2 komentara
Anadolija

Ovaj rasplet događaja u Ameriic koji još nije završen pokazuje da Amerika ima puno više problema od personalne dimenzije te da postoje dvije suprotstavljene Amerike, rekao je za N1 politički analitičar Ibrahim Prohić.

“Ovo što Trump radi nije dobro i zaslužuje ako ne krivičnu, onda svakako moralnu osudu. Ali, nije samo Trump u pitanju. Amerika već posljednjih 30-ak godina ima strukturalnih ekonomskih problema i ima s druge strane probleme u američkom društvu. Tamo postoje prigušene i pritajene napetosti. Amerika ima kontinuiranu potrebu da proizvodi vanjske napetosti na globalnom planu da bi se fokus ne bi prebacio na unutrašnje probleme”, rekao je Prohić.

Istakao je kako se ovdje ne radi samo o personalnom problemu i utakmici između Bidena i Trumpa, već da se radi o dvije Amerike.

“Sada je sivma jasno da postoje dvije Amerike koje su proprilično suprotstavljene. Treba podsjetiti da je za Trumpa glasalo oko 70 miliona, a za Bidena tek nešto malo više. To su te dvije suprotstavljene Amerike”, rekao je Prohić.

Kazao je kako je Trump dove do pucanja najdugotrajnijeg i najsikrenijeg savezništva – između SAD-a i Evrope.

“Iz tih razloga je dobro što on više neće biti predsjednik SAD-a, zato što bez stabilne Evrope nema ni stabilne BiH. U prenosnom značenju, rasplet događaja u SAD-u utiče na globalna zbivanja, pa na zbivanja u Evropi i na kraju u BiH. Zato smo mi toliko zainteresirani šta će se desiti i kako će se ovo u Americi završiti”, zaključio je Prohić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare