Promocija knjige “Narod i nacija” akademika Slave Kukića u Sarajevu

Vijesti 23. sep 202311:54 1 komentar
Slavo Kukić (N1)

Za knjigu kažu da će potresti intelektualnu i političku uspavanu zajednicu u Bosni i Hercegovini. Promocija knjige je zakazana za 25. septembar u 12 sati u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu.

Akademik Mirko Pejanović u recenziji naglašava važnost Kukićevog promišljanja.

“Prema istraživanju Slave Kukića ne postoje ni istorijske pretpostavke ni socijalno-političke osnove da se negiraju izgrađeni nacionalni identiteti u Bosni i Hercegovini bošnjačke, srpske i hrvatske nacije. Isto tako ne postoje ni socijalno-političke osnove da se uspostave jedna monolitna bosanskohercegovačka nacija određena kao Bosanac. Nasuprot tome postoji historijski proces integracije BiH u Evrosku uniju jer će taj proces ojačati državljanski integritet Bosne i Hercegovine. Taj identitet će postati dominantan u javnom diskursu”, piše Pejanović.

“Objavljivanje ovog rukopisa zasigurno će izazvati burne reakcije, naročito autora s kojima Kukić polemizira. To, možda, i nije loše za uspavanu bosanskohercegovačku intelektualnu javnost. Samo različiti, pa i suprotstavljeni, teorijski pristupi bosanskohercegovačkoj stvarnosti mogu pomoći da se krene narijed. Uostalom, gdje svi misle isto”, ne misli nitko, napisao je u recenziji Kukićeve knjige akademik Ivan Cvitković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad