Pronalazak sredstava za nedostajući novac u budžetu RS završio u slijepoj ulici, a vlast se hvali da je kreditni rejting stabilan

Vijesti 19. mar 202419:50 0 komentara
N1

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga "Moodys" izvršila je analizu finansijskog stanja Republike Srpske, te potvrdila kreditni rejting B3 sa stabilnim izgledima, što ukazuje da je ovaj entitet zadržao povoljne indikatore ekonomske stabilnosti. Ipak navode da je osnovna prepreka napretku-osjetljivo političko okruženje, zbog kojih je tvrdi opozicija u RS, budžet nelikvidan. Za sve optužuju neodgovornu vlast koja, kako kažu, vodi lične bitke.

U slijepoj ulici završili su dosadašnji pokušaji nadležnih iz Vlade Republike Srpske da pronađu nedostajući novac u budžetu. Traži se preko 800 miliona KM na ino tržištima, od kojih je većina zapadnih zatvorena zbog politike koju vodi vladajuća koalicija. Doktorica ekonomskih nauka i političarka Jelena Trivić ponavlja da je Republika Srpska duplo zaduženija od Federacije Bosne i Hercegovine, a da je likvidnost budžeta upitna.

“Ne mogu zbog političkih neprilika u koje nas je uvukla vlast RS izaći na inostrana tržišta kapitala, očigledno da će budžet biti u jednom ozbiljnom problemu”, kazala je Jelena Trivić, predsjednica NF.

Nije i neće, moglo bi se sublimirati saopštenje Ministarstva finansija RS. Pohvalili su se B3 kreditnim rejtingom koji je Republici Srpskoj dao Moodu’s Investors Service.

“Stabilni izgledi ogledaju se u činjenici da podaci o dugu i finansijama Republike Srpske nastavljaju da se poboljšavaju,…citiraju ocjenu agencije i konstatuju da će bruto domaći proizvod od 2024. godine nastaviti da raste 3%”, naveli su.

Ipak, zbog proširenja OFAC-ove liste i najava da će zbog poslovanja sa sankcionisanim osobama, banke u BIH snositi posljedice, krenula je lančana reakcija. Račune su do sada kako su naveli ugasili Milorad Dodik, Nenad Stevandić, Srebrenka Golić. Zanimljivo je i da je novosankcionisana Jelena Pajić Baštinac, inače generalni sekretar Predsjednika RS u isti koš stavila i SDS, odnosno pod upitnik stavila njihov nastup na izborima zbog crne američke liste na koju su ranije dodati.

“Ovo je izborna godina, biće jako zanimljivo kako će se te američke sankcije prema njima postaviti,odnosno banke. Ukoliko istu posljedicu koju smo mi imali, bude imala i ta politička partija, govorimo o SDS-u, pazite koji je to stepen narušavanja demokratije, time će biti ta ista politička partija onemogućena da se prijavi i kandiduje i učestvuje na predstojećim izborima. To je poraz demokartije i svega onoga što je ta američka administracija u prethodnom periodu propagirala i zastupala”, navela je Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar predsjednika RS.

U SDS-u principijelno su protiv sankcija, ali šta one donose:

“Izgleda Dodik priželjkuje da SDS ostane bez finansija, da se uguši, da ne izađe na izbore, likuje… Da li ste ikada čuli da je SDS likovao, SDS nikada nije likovao, nismo na crnoj listi iz razloga iz kojih su oni. Pogledajte odluke, ne želim, ako bih rekla bilo bi da nešto likujem, ne, Bože sačuvaj… SDS je dobila sjećate se kada su se uvodile sankcije u američkom Kongresu da nam je bilo dozvoljeno da imamo jedan račun pod kontrolom OHR-a. Jedina smo politička partija bili koji smo mjesečne izvještaje podnosili OHR-u, Kasnije nam je dozvoljeno da to ne moramo, da funkcionišemo kao druge političke partije, u tom smislu su nam te sankcije ublažene”, rekla je za N1 Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a.

Više u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!