Proširena Trojka na ispitu, na prijevremenim su “pali”

Vijesti 06. feb 202319:21 0 komentara

Do kraja sedmice trebalo bi biti poznato da li Nermin Nikšić ima potrebnu većinu kao budući federalni premijer. U SDP-u prikupljaju potpise da ne bi bilo iznenađenja nakon što budu izabrani potpredsjednici Federacije. Pa ipak i posljednji prijevremeni izbori pokazali su kako stvari baš ne funkcioniraju u proširenoj Trojci. Može li se to odraziti na većinu u Federaciji BiH.

Šta je ko dobio, a šta izgubio,na prijevremenim izborima, i zbog čega je to preslika aktuelnih odnosa u Osmorci, možda je najbolje na svom tviter profilu objasnio Irfan Čengić zastupnik SDP-a .

“U Bihaću pobijedila stranka koja je podržavala Bakira, NIP I NES nisu uz SDP, u Tuzli sreća da NIP, SDA I DF nisu imali kandidata, u Srebreniku sreća pa se SDP nije ponašao kako se ponašaju prema SDP-u, u Vogošći SDA rutinski”, piše Čengić.

Za N1 kaže: “U suštini oni koji su imali istinsku lokalnu vlast nju su i zadržali i ne može se prikazati u svjetlu na kojem insistira SDA da je Trojka nešto izgubila, ali ne može se nikako prikazati ni u svjetlu da je to zajednička pobjeda Trojke, odnosno Osmorke jer to apsolutno za mene nije pobjeda nekog kandidata ko je u kampanji zdušno podržavao Bakira Izetbegovića.”

Ili da budemo konkretni kakav je sinoć bio i kandidat SDP-a za gradonačelnika Bihaća, Adnan Habibija. Nije pobijedio tvrdi, jer su kandidata POMAK-a, podržali NIP ali i SDA, on je ostavljen po strani:

“Mislim da smo ovde imali izbore i neprincipijelne koalicije. Ostavljen sam od Osmorke da se sam borim između dva jaka bloka”, dodaje.

Irfan Čengić kaže, slično se proteklih sedmica dešava i na ostalim nivoima:

“Mislim da je jasno da je najveći kapacitet u ovu cijelu političku priču uložio SDP, a da često SDP u ovim procesima ne dobija ono što zasluži, pa tako i u ovim lokalnim izborima. Ali mi nikoga nismo izdali, mi uvijek ulazimo iskreno, a drugi, neka se zapitaju da li oni to tako rade.”.

S druge strane treba podsjetiti kako SDA nije imala kandidata u Tuzli, da jeste, pitanje je da li bi SDP pored kandidata Naše stranke imao dovoljno glasova da pobijedi u utrci za gradonačelnika. Jel to bila usluga SDA, SDP-u?

Zašto Trojka nije izašla jedinstveno na prijevremene izbore?

“Gdje uspije, uspije. Ono što je naše da gradimo povjerenje, kao ono što smo uradili u Sarajevu. Ono što ćemo uraditi u naredenom preiodu, da ćemo taj sistem da širimo. Treba vremena”, komentira Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

Podsjetimo kako je zbog četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH koji su NES i SBIH isporučili Pokretu za nove generacije, SDP tražio isključenje ovih posljednjih iz Osmorke, ali i jasno poručio kako nema ograničenja u pregovorima na kantonalnoj razini, a to uključuje i SDA.

Iz NES-a su reagirali, “to može usložniti odnose na federalnoj razini”.

“To može unijeti nervozu na terenu i taj potez SDP zna zašto ga je povukao, nosi puno rizika. Ne bi bilo dobro da se formiraju različite kantonalne vlade od federalnih organa”, kazao je predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

Zbog svega navedenog ne treba čuditi i nedavna izjava Nermina Nikšića kako ništa više nije sigurno, pa ni njegova premijerska pozicija u Vladi FBiH

“Da li sam siguran, nakon svih ovih događaja, čovjek ni u šta nije siguran. Zato idemo u prikupljanje ovih potpisa da vidimo i koliku većinu imamo jer prema ovome što do sada znamo u Predstavničkom domu FBiH trebali bi imati 59, 60 glasova pa ćemo vidjeti jel to tako ili nije”, kaže lider SDP-a.

Do kraja sedmice biće poznato da li Nerimin Nikšić može osigurati dovoljno potpisa da bi bio predložen za mandatara, potvrdili su iz SDP-a. No ukoliko Osmorka, odnosno proširena Trojka ovde ostane jedinstvena, čime se baš i nije dokazala na ostalim nivoima vlasti, slijedi pravi ispit.

U federalnom parlamentu gdje ih očekuje jasno NE od SDA, a onda bi cijelu situaciju mogao razjasniti Visoki predstavnik ili pak možda neka nova koalicija okupljena oko SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!