Prosvjetari osnovnih škola u ZHK stupaju u opći štrajk 7. januara

Vijesti 12. dec 202116:24 0 komentara
FENA/Ilustracija

Na izvanrednoj Skupštini Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj, održanoj 10. prosinca, donesena je Odluka o stupanju u opći štrajk. Opći štrajk započet će 7. siječnja 2022. godine u 8:00 sati, saopćeno je iz ovog sindikata.

Razlog za štrajk je, kako navode, nepostizanje dogovora o povećanju plaća u dosadašnjim razgovorima, zbog nepostojanja sredstava za povećanje plaća.

“Ranije nagomilana dugovanja Županije, su umanjena nedavnom uplatom duga u iznosu 15.125.741,60 KM. Odnekud su se sredstva pojavila.
Zaposlenici u školama nisu taj dug napravili svojim radom i svojom voljom, nego su cijelo vrijeme bili ekonomski zarobljenici, zbog pogrešnih odluka odgovornih, koje su dovele do takvih dugovanja u ranijim periodima. Plaće u prosvjeti su zaostajale godinama u odnosu na ostale dijelove u BiH. Jedna od najrazvijenijih županija u FBiH ima jednu od najnižih plaća u prosvjeti u FBiH. Maćehinski odnos resornog ministarstva svojim potezima izazvao je, pored našega i opći štrajk u srednjim školama. Zaboravljali su nas mjesecima da postojimo, zaboravljali su na naše zahtjeve i potrebe, igrali su se našim strpljenjem. Ignorirali su naše štrajkove upozorenja, zaboravljali na dogovorene sastanke… U ovakvo stanje su nas doveli ‘naši’ najbliži. Nama štrajk nije cilj, nego je jedino preostalo sredstvo, koje moramo koristiti, da bi se vratilo dostojanstvo stupu društva. Mi ne možemo drugačije iskazati naše nezadovoljstvo i naše zahtjeve. Prekid rada, općim štrajkom, je jedina opcija. Želimo raditi, ali želimo i dostojanstvenije živjeti od svoga rada”, kazali su iz sindikata.

Istakli su kako “očekuju razumijevanje roditelja i učenika te javnosti”.

“Sve je o položaju prosvjetara već je ranije navedeno u medijskim izjavama kolega iz srednjih škola i nas. Očekujemo razgovor s Vladom te konačan dogovor o povećanju plaća prije početka štrajka. Očekujemo i nama bolju novu proračunsku godinu. Očekujemo vraćanje dostojanstva zaposlenima u obrazovanju u ŽZH”, poručili su iz Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!