Prosvjetarima HNK zabranjen štrajk: “Ovo je nečuveno i može se porediti sa Sjevernom Korejom i Putinovom Rusijom”

Vijesti 06. sep 202413:10 0 komentara
N1

Općinski sud u Mostaru je odredio privremenu mjeru osiguranja u skladu s kojom generalni štrajk prosvjetnih djelatnika s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nije zakonit. Prosvjetni radnici u ovom kantonu prisiljeni su da počnu nastavu 9. septembra. Prosvjetni radnici su ogorčeni i šokirani, ali poručuju da ovo nije kraj.

Predsjednica Županijskoga odbora Sindikata srednjeg i visokoga obrazovanja u HNK Edina Čomić kazala je kako im je “čestitka” stigla jutros mailom. Nisu joj se nadali, ali su je, kako kaže, očekivali jer im je, kako tvrdi, Vlada od početka pregovora govorila da će im štrajk biti nezakonit.

“Ja se samo pitam kako su u drugom mjesecu znali da će biti nezakonito to što radimo. U zemljama čiji se političari kunu u demokratiju i evropske integracije dešava se ovo. U KS smo imali zabranu protestne šetnje od MUP-a zbog, kako su naveli, sigurnosnih razloga kao da prosvjetni radnici lome izloge. U svim našim zemljama ne znamo štrajkovati, a u svim zapadnim zemljama sindikati su pametniji. Ovo je bilo očekivano i najavljivano, ali to nije nikakva greška sindikata jer da jeste znali bi naši advokati koji su nas savjetovali. Ako ovdje stoji da se, npr. ne može štrajkovati jer neće raditi produženi boravci u školama, onda treba staviti u kolektivne ugovore da obrazovanje nema pravo na štrajk. Tražit ćemo pomoć evropske organizacije sindikata obrazovanja i ombudsmena, ali moramo ispoštovati ovu presudu i vratiti se u škole u ponedjeljak, ali pravna borba se nastavlja”, rekla je Čomić.

Sud zabranio štrajk prosvjetara u HNK-u, nastava ipak kreće u ponedjeljak

Predsjendik Sindikata učitelja HNK Goran Miličević kazao je kao je ovo ukidanje demokratije.

“Zabranili su nam osnovno radničko pravo – pravo na štrajk. Imam dojam da bi, kada bi umjestov Vlade umjetna inteligencija GPT rješavala ova pitanja, pokazala više empatije za probleme u obrazovanju nego što pokazuje ova trenutna Vlada. Od ove Vlade čujemo samo samo da novca nema. Ako nisu u stanju da rješavaju probleme u ovom kantonu neka daju ostavke. Ovo nismo očekivali, ovo je veliki udar na demokratiju. Žalostan je taj sudija i sud koji je donio ovakvu zabranu”, rekao je Miličević.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK Josip Milić kazao je kako je odluka suda nezakonita i da ovo nije pobjeda Vlade.

“Ovo što su izvojevali nije im na čast nego na ruglo i sramotu. Vlada je od prvog dana prijetila, ali ovome se nismo nadali niti smo ovakve strave i užase mogli gledati u horor filmovima. Ovo je nečuveno i može se porediti sa Sjevernom Korejom i Putinovom Rusijom. Žalosno. Na početku su govorili da imaju sud iza sebe, ali nismo se ovome nadali”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!