Protest ispred poliklinike Bejtović: Cvijeće, igračke i svijeće za malenu Dženu

Vijesti 15. nov 202117:35 > 17:48 1 komentar
N1

Građani Sarajeva okupljaju se ispred poliklinike Bejtović na Dobrinji kako bi odali počast prerano i tragično preminuloj dvogodišnjoj djevojčici Dženi Gadžun iz Kaknja.

Ispred poliklinike u kojoj je urađena kobna operacija građani ostavljaju cvijeće, svijeće i igračke u pomen na malenu djevojčicu i njenu smrt koja je rastužila sve stanovnike Bosne i Hercegovine.

Ovo današnje okupljanje je ujedno i protest građana zbog Dženine tragične smrti.

Podsjetimo, djevojčica Džena sa urednim ljekarskim nalazima obavila je rutinski medicinski zahvat, a usljed komplikacija pala je u komu. Nakon šest dana borbe, ona je preminula. Operativni zahvat je izvršila dr. Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo, ali ni Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

N1
N1
N1

Iz Kantonalne bolnice Zenica danas su za N1 odgovorili na pitanje zbog čega dvogodišnja djevojčica Džena iz Kaknja nije mogla biti operisana u KB Zenica.

Iz ove zdravstvene ustanove naglašavaju da se za svaku indikaciju pružanja hitne zdravstvene usluge (operacije), pacijent odmah prima u bolnicu radi pružanja iste te ističu kako u ovom slučaju usluga nije bila hitna.

Niko nije upoznao rukovodstvo Odjela da se radi o nekom akutnom stanju i postojanju potrebe termina operacije pacijentice u nekom kratkom periodu, što je također bilo moguće. Napominjemo da je u KB Zenica, zbog epidemiološke situacije uzrokovane liječenjem Covid-19 oboljelih, u više perioda bio reduciran hladni hirurški operativni program na hitne i onkološke indikacije i akutna bolna stanja. Posljednje ograničenje programa je uvedeno od 1. novembra 2021.“, rekli su nam.

Pacijentica je prije godinu dana imala operativni zahvat radi spuštenog kapka oka. Operaciju je uradila dr. Nina Jovanović. Ista doktorica je radila i postoperativno praćenje i kontrole. U augustu ove godine je postavljena indikacija za ponovni operativni zahvat i pacijentica je stavljena na spisak za hladni operativni program. Operativni zahvat nije imao karakter hitnog. Posljednja kontrola je obavljena 15. oktobra 2021. godine, od strane dr. Nine i tada nije indiciran hitan operativni zahvat. Što se dešavalo od tada, nemamo informacije“, kažu za N1 iz Kantonalne bolnice Zenica.

Također, roditelji preminule djevojčice Džene Gadžun, Amila i Muris pokazali su za N1 prepisku koju su vodili dr. Ninom Jovanović koja im je sugerisala da je što prije kontaktiraju, ako žele da urade operaciju kćerke. Jovanović je navela kako ubrzo putuje u Holandiju pa neće kasnije moći obaviti operativni zahvat.

Godinu dana od operacije spuštenog kapka, Džene Gadžun na čelu se javljala infekcija, tijelo je odbijalo materijal kojim je kapak bio vezan za čelo. Roditelji Amila i Muris pokazuju brojne nalaze kontrola na kojima je infekcija konstatovana. Dr. Nina Jovanović vodi postoperativne kontrole, i vidljivo iz poruka sa majkom Amilom, sugeriše operaciju. No na nju se, kako je rekla roditeljima, mora dugo čekati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare