Protest penzionera u Tuzli: Za šest mjeseci umrlo nas je više nego za godinu

Vijesti 15. nov 202111:37 0 komentara
RTVTK

U Tuzli je danas održan treći protest penzionera koji traže bolji status ove populacije. Poručili su kako Vlada FBiH samo kupuje vrijeme i da nije odgovorila na njihove ranije zahtjeve, a da je samo u prvih šest mjeseci ove godine umrlo više penzionera nego za cijelu godinu.

“Ovo je treći put u dva mjeseca da smo se okupili na mirnim protestima zbog teške situacije u kojoj se nalazi najmnogoljudnija populacija u BiH. Mi se prije svega zalažemo za pravnu državu jer bi ona riješila sve probleme i probleme penzionera. Zahtjevi su pravedan raspodjela društvenih dobara, transparentno trošenje i pravna država”, poručeno je s današnjeg protesta.

Diferencijalna stopa PDV-a

Istakli su kako “Vlada FBiH kupuje vrijeme zajedno s predstavnicima udruženja penzionera zadnj dva mjeseca”, a da na svjetskom tržištu poskupljuju energenti i hrana.

“Za prvih šest mjeseci umrlo je više penzionera nego za cijelu godinu. Da Vlada želi da poboljša situaciju u državi svim građanima, ne samo penzionerima, uvela bi diferencijalnu stopu PDV-a. BiH je jedina država u Evropi sa Danskom koja ima jedinstvenu stopu PDV-a”, kazali su penzioneri.

Penzioneri su se okupili ispred NLB Banke u 10 časova, odakle je kolona krenula ka Trgu slobode gdje su protesti i okončani nakon obraćanja predstavnika organizatora – Stranka penzionera/umirovljenika – Gradska organizacija Tuzla.

Povećanje penzije

Penzioneri su na protestima ranije tražili povećanje penzije sa 43% na 52% iznosa prosječne plate u FBiH. Kazali su kako ne mogu živjeti od penzije te da pod stare dane žive bez dostojanstva i jedva preživljavaju. Naveli su kako se Vlada FBiH oglušila na taj njihov zahtjev.

“Mi ne odustajemo od osnovnog zahtjeva, a Vladi i premijeru Fadilu Novaliću poručujemo da sredstava nema zbog nepravedne i nemoralne raspodjele u društvu. Zbog nemoralnih zakona koje usvaja vlast. Zbog nesposobnosti vladajućih struktura da spriječe ogromnu korupciju i kriminal. Korupcije nema bez direktnog učeščća vlasti, ili njenih funkcionera. Mnogi od njih su direktni učesnici i u kriminalu, što pokazuju aktuelni sudski postupci protiv visokih funkcionera u BiH”, naveli su ranije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!