Protest prijevoznika u Banjaluci: “S ovim cijenama gradski prijevoz je neodrživ”

Vijesti 11. mar 202212:57 > 13:03 0 komentara
N1

Petominutnom obustavom saobraćaja u Banjaluci, prijevoznici su izrazili nezadovoljstvo, jer Gradska uprava ne žele da budu usklađene cijene karata sa rastom cijena goriva.

Cijene karata gradskog prijevoza bi od trenutnih 1,80 KM mogle se povećati za 15 do 20 feninga. To je jedan od zahtjeva, ali ne i jedini. Danas je cijena goriva na pojedinim benzinski pumpama dostigla 3,90 KM, a na nekim je 2,70 KM.

Dejan Mijić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske za N1 je kazao da su nastojali da danas protest bude što kraći kako građani ne bi osjetili.

“Ovo je poruka gradskim vlastima da  hitno nešto poduzmu, jer sa ovim cijenama gradski prijevoz je neodrživ”, istaknuo je Mijić.

N1

Ovo je početak protesta, dodao je, uz nadu da će imati efekta.

“Danas i gradska Skupština zasjeda i nadamo se da će se donijeti neke odluke za spas gradskog i prigradskog prijevoza. Ovi problemi se vuku već nekoliko mjeseci, tražili smo i odazivali se sastancima, iscrpili smo sve teme i dostavili savjetnicima sve i nije došlo do nikakvog pomaka”, rekao je Mijić.

Svaki dan im, istaknuo je, nosi ogromne gubitke i nesagledive posljedice po gradski prijevoz, da građani ostanu bez prijevoza, a firme da se ugase i nestanu.

“Mi tražimo da se cjenovnik uskladi i usvoji na nivou grada”, poručio je.

#related-news_0

Podsjetimo, vozači i autoprijevoznici u BiH prije dva danas su održali proteste u Sarajevu kako bi iskazali jedan vid nezadovoljstva zbog poskupljenja nafte i naftnih derivata. Isti dan je Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamenta BiH.

Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer je kazao da prikupljaju potpise za sazivanje hitne sjednice Doma naroda PSBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!