Protest protiv femicida i u Tuzli: Niti jedna više

Vijesti 11. okt 202316:59 1 komentar
Denis Hisari

Protesti pod sloganom „Niti jedna više“ održali su se danas u nekoliko gradova naše zemlje. Na trgu slobode u Tuzli okupilo se stotinjak osoba, pretežno žena koje traže sigurnije i zdravije okruženje za žene.

Organizatori navode nekoliko razloga zbog kojih organizuju proteste.

Zato što je 48% žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje.

Zato što se u 84% slučajeva nasilje u porodici i intimnim vezama nikada ne prijavi.

Zato što oko 70% istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužilaštvima bude obustavljeno.

Denis Hisari
Denis Hisari
Denis Hisari
Denis Hisari
Denis Hisari
Denis Hisari
Denis Hisari
Denis Hisari
Denis Hisari
Denis Hisari
Denis Hisari
Denis Hisari
Denis Hisari

Zato što su radi blage kaznene politike mnoge od njih, njihova djeca i najbliži izloženi stalnom i brutalnom nasilju. Pakao koji završava premlaćivanjem do smrti – uživo.

Zato što nam je dosta da gledamo kako broj žrtava raste iz mjeseca u mjesec, dok se nasilje nad ženama i djevojčicama općenito doživljava ili kao privatni problem ili ono za što su „same krive“, jer imaju „dug jezik“, jer im je „dekolte previše otvoren“, jer se „prave pametne“, jer su „izabrale pogrešnog čo’eka“, „ko im je kriv“!

Ženska mreža nevladinih organizacija pripremila je set zahtjeva koje će uputiti odgovornim institucijama, pravosuđu, i vlastima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Tražimo hitnu i djelotvornu reakciju odgovornih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te korjenitu promjenu u svim društvenim sferama gdje se ovakva uvjerenja, oblici svijesti i prakse potiču, zataškavaju, ili prećutno odobravaju. Svaki naredni slučaj femicida je odgovornost cijelog društva,- stoji u saopćenju organizatora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare