Protesti bh. dijaspore širom Evrope: “Ne damo Bosnu”

Vijesti 10. jan 202218:43 0 komentara
N1

Za bolju buducnost bore se, neki su se i izborili u zapadnoj Evropi. Njima nije bilo mrsko ni putovati ni konkretan i glasan biti.

Stotine bh. građana ispred evropskih institucija s porukom tamošnjim političarima da ne zanemaruju mogućnost novih sukoba u Bosni i Hercegovini. “Ne damo Bosnu, tamo ima mjesta za sve”, odjeknulo je u Briselu.

“Bosnu i Hercegovinu niko neće pocijepati, a onaj ko pokušava završit će na kraju u zatvoru kao i Karadžić koji je isto tako pokušao, Mladić, Plavšić, Krajišnik. Bolje im je da se ne igraju, mi jednostavno ne damo našu državu i nećemo stati više, nećemo ni rat naravno, ja sam logoraš, ja sam svašta prošao u ratu”, kazao je Satko Mujagić, organizator protesta.

Ono što žele jesta da skrenu pozornost međunarodne zajednice na vjerovatno i najveću poslijeratnu krizu u BiH, kažu. Skup u Briselu su podržali europarlamentarci Thomas Waitz i Tineke Strik. Bolno je i traumatično kako su Bosanci i Hercegovci 90tih bili prepušteni sami sebi, to se više ne smije ponoviti, naglasila je Strik. Mirni protesi održani su i u Rimu.

“Ne želimo povratak u prošlost, želimo da gledamo u budućnost, želimo jedinstvenu državu, želimo demokratiju, ravnopravnost za sve i želimo da naša lijepa zemlja bude poznata po lijepim stvarima a ne da se uvijek priča o ratu”, kazala je Ajla Nuhbegović, organizatorica protesta.

Zastave BiH vijorile su se danas i ulicama Stockholma.

O stanju u Bosni i Hercegovini pisale su Bosanke i Hercegovke s adresom u Švicarskoj i to tamošnjim parlamentarcima. Poziv na djelovanje uputile su i organizovanjem jučerašnjih protesta.

“Roditelji su mi se vratili u petak navečer iz Prijedora prva mi je misao bila hvala Bogu oni su se vratili, u svakom slučaju sve što se dešava tamo dotiče nas i zato vjerujem da i dalje šaljemo tu poruku mira, moramo zajedno nastaviti, ali kraj tolike mržnje mislim da je najjače to što mi želimo suživot i odgovaramo s tolikom ljubavlju prema Bosni a s druge strane želim da kažem da mi nismo naivni”, kazala je Ajla Kuduz, organizatorica protesta.

Bh. dijasporu podržala je i nekolicina Crnogoraca. Mirnim protestom ispred Delegacije EU u Podgorici, književnik Andrej Nikolaidis poslao je vrlo jasnu poruku “Ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore – vremena za greške više nema”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!