Protesti podrške Gazi i Palestini održani u Goraždu

Vijesti 01. nov 202315:27 0 komentara
FENA

Stotine građana Goražda okupilo se na mostu Alije Izetbegovića na skupu podrške miru u Palestini, tražeći prekid izraelske agresije na palestinski narod i zaustavljanje zločina nad nedužnim civilima. Protestnom skupu u Goraždu, između ostalih, prisustvovali su i palestinski ambasador u BiH Rezeq Namoora sa saradnicima, kao i delegacija Vlade FBiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem.

Iz grada koji je doživio sličnu sudbinu, poručeno je da njegovi građani danas gledaju svijet koji ponovo ne reaguje na stradanje nevinih ljudi te da Goražde ne može nijemo šutiti i okrenuti glavu na stradanja nevinih civila, posebno djece, stoga ovaj grad podiže glas razuma uz molbu da agresija Izraela prestane.

– Ovaj grad šalje poruku da se zaustavi agresija Izraela nad Palestinom i ubistva nedužnih civila i djece i kršenja svih rezolucija koje su donesene da bi spriječile upravo ovakve napade koji se dešavaju. Ono što se dešava u Gazi nije slučajno jer ona je 75 godina jedan od najvećih koncentracionih logora u svijetu naočigled Zapada i svih onih koji se ponose demokratijom i koji se kunu u načela slobode govora, kretanja i izražavanja. Mislim da su licemjerni što pokazuju stradanja gdje se proporcionalno, kako oni kažu, vrši odmazda nad palestinskim narodom. Proporcije su koristili nacisti u Drugom svjetskom ratu gdje su za jednog Nijemca ubijali po stotinu nedužnih civila što nije prihvatljivo ni za jednog čovjeka koji ima imalo humanosti i ljudskosti u sebi – kazao je inicijator protesta Džebrail Bajramović.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
FENA
FENA
FENA
FENA

On je pozvao građane Goražda da solidarnost s Palestinom iskažu i obezbjeđenjem nužne pomoći, u skladu sa svojim mogućnostima.

Predsjednik Udruženja bosanskohercegovačkog i palestinskog prijateljstva Avdo Hebib kazao je da i herojsko Goražde svjedoči tragediji koju doživljavaju braća u Palestini i Gazi uz napomenu da je i grad na Drini doživio sličnu sudbinu.

– Goražde je u licemjernoj politici međunarodne zajednice bilo poklonjeno zločincima koji su izvršili agresiju na BiH, ali zahvaljujući herojima Goražda i onima koji su položili živote Goražde je opstalo. Koliko je jako i veliko srce građana Goražda govori i ovaj današnji veliki skup koji je pokazao veličinu i ljudskost i moral ovdašnjeg naroda. Zločini koji su danas na sceni posebno u Gazi, ali i na Zapadnoj obali nezapamćeni su u historiji civilizacija, zločini u kojima je za 20 dana hiljade djece ubijeno. Nažalost, veliki dio rukovodstava zapadnih zemalja, licemjerno gleda na ovaj nezapamćeni zločin – kazao je Hebib.

Dodao je da je veliki broj građana Jevreja u Izraelu protiv ove politike Netanjahua.

– Njegova politika je izuzetno profašistička bez obzira na sve proteste koji su bili u samom Tel Avivu. Nažalost, to njegovo cionističko rukovodstvo podržano rukovodstvom nekih zapadnih zemalja održava se i čini ove nezapamćene zločine. Netanjahuov put je put Radovana Karadžića i Ratka Mladića i tamo će završiti gdje su i oni završili i svi oni koji čine takve zločine – poručio je Hebib.

Predsjednik Palestinske zajednice u BiH Madžid Maruf zahvalio je Goraždu, ali i svima ostalima koji su digli glas razuma, glas mira da se zaustavi brutalna izraelaska agresija na pojas Gaze i okupirane teritorije. Dodao je da cijeli svijet nažalost gleda stradanja djece, žene i civila te da je do sada ubijeno više od 8.500 Palestinaca od kojih više od 4000 djece. Kazao je da su Palestinci spremni za mir, ali da više nikada neće napustiti svoju zemlju kao što su to uradili ranije, čineći ustupke Izraelu.

– Izrael nastavlja sa svojom agresijom bez obzira na pozive i apele iz međunarodne zajednice. Međutim, palestinski narod će istrajati i ima pravo na svoju odbranu, na svoju nezavisnu palestinsku državu. Sa ovog mosta, iz ovog grada, šaljem poruku da je mir moguć i molimo američku administraciju, Evropsku uniju, da provedu rezolucije koje su nama nametnute – 242 rezulucija koja daje pravo palestinskom narodu da ima svoju nezavisnu, slobodnu državu u granicama od 1967 godine. Mi možemo osnovati svoju državu na 22 posto od povijesne palestinske države – kazao je Maruf.

Naglasio je da se narod koji se koji se u korist mira odrekao 78 posto teritorija, ne može biti terorista.

– Mi nećemo dozvoliti da nas dijele na mirotvorce i teroriste. Palestinski narod je željan mira i spreman je da živi sa ostalim susjedima u dobriim odnosima, ali Izrael nas napada 75 godina. Napravio je masakr 1848. godine kada je ubijeno više od 300 ljudi, zapaljeno više od 528 sela i zato je narod pobjegao, danas bojim se uz američku administraciju i EU da se taj scenarij ponavlja. Danas pozivaju više od 1.5 miliona stanovnika Palestine da idu na jug, a poslije u Sinaj. Zašto? Palestinski narod će ostati i neće napustiti svoju teritoriju, jednom smo pogriješili – kazao je Maruf.

Ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora zahvalio je građanima Goražda ali i BiH i svijeta na podršci palestinskom narodu.

– Čast mi je da danas učestvujem na ovom skupu, u hrabrom gradu Goraždu, i sa ovoga mosta koji nosi ime vašeg vođe rahmetli Alije Izetbegovića poručujem da svakoga od vas cijenimo i poštujemo. Naš sukob nije sa judaizmom kao religijom i sa Jevrejima kao narodom. Naš sukob je sa cionističkim pokretom i sa izraelskim okupatorom. Naš sukob je sa cionističkom tvorevinom koja je od samog svog osnivanja bila baza svjetskog imperijalizma na čelu sa SAD-om. Pozdravljam sve časne Jevreje u Evropi, svijetu i SAD-u i svugdje gdje su izašli da se solidarišu s našim palestinskim narodom protiv ovakvog izraelskog cionizma. Svima vama prenosim ljubav palestinskog naroda i poštovanje prema vama i svim našim prijateljima i braći u BiH. Dok god postoji okupacija postojat će i otpor, sve do pobjede – kazao je Namoora.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović istakao je kako je ponosan na Goražde i njegove građane koji su i na ovaj način pokazali ljudskost i dostojanstvo, želeći mir koji zaslužuju stanovnici Gaze i Palestine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!